Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Vraždy som si neobjednal, tvrdil Loyka pred súdom

Tobiáš Loyka
Tobiáš Loyka

BRATISLAVA - Obžalovaný podnikateľ Tobiáš Loyka dnes pred súdom odmietol, že by si objednal vraždu štyroch ľudí. Podľa neho ide o politickú kauzu. Prokuratúra však tvrdí, že si vraždy objednal pre spory o svoje lukratívne rašelinisko na Orave. Proces sa dnes začal na Okresnom súde Bratislava I na tretí pokus. Ako svedkovia prišli aj ľudia, ktorí mali byť zavraždení.

"Za touto kauzou nie je vražda Matúškovej a nejakých darebákov. Niekto sa chce zmocniť môjho majetku," vyhlásil Loyka. Pri výpovedi nadával na niekdajšieho ministra spravodlivosti Jána Čarnogurského, ktorý tiež mal údajne mať záujem o jeho majetok. Senát ho za jeho vyjadrenia napomenul.

Na Loykovo rašelinisko bol totiž vyhlásený konkurz. Podľa obžaloby mu chcel zabrániť práve likvidáciou správkyne konkurznej podstaty právničky Gabriely Matuškovej, bratislavského finančníka Branislava Prieložného a jeho spoločníkov, bývalých príslušníkov SIS Michala Hrbáčka a Martina Lieskovského.

Všetky údajné obete dnes na súd prišli, Hrbáček i Matúšková dokonca žiadali nemajetkovú ujmu. Matúšková si ju vyčíslila na desať miliónov korún (podľa konverzného kurzu 331.939 eur).

Loyka spochybnil aj svedka Antona Kondela, ktorý mal pre neho podľa prokuratúry zohnať nájomného vraha za 10 tisíc dolárov na osobu. Tvrdil, že mu peniaze nedal na vyplatenie vraha, ale požičal na kúpu auta, ktoré chcel Kondel nelegálne vyviezť na Ukrajinu.

Loyku polícia zadržala po stretnutí s údajným nájomným vrahom. Ešte pred tým polícia nafingovala vraždu právničky a médiá informovali o jej údajnej smrti. Prípad preto vzbudil veľkú pozornosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu