Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Klausova kritika EÚ: Europoslanci bučali a odchádzali!

(Zdroj: SITA)

BRUSEL - Český prezident Václav Klaus dnes na pôde Európskeho parlamentu tvrdo kritizoval súčasnú podobu Európskej únie. Jeho prejav prerušoval potlesk niektorých poslancov a bučanie ďalších. Časť zákonodárcov dokonca na protest proti Klausovej kritike opustila hlavnú rokovaciu sálu.

Klausa síce pri vstupe do Európskeho parlamentu privítal potlesk, ale český prezident kritikou na adresu EÚ nešetril hneď od začiatku. Podľa neho je únia revolučným experimentom, ktorý sa snaží urobiť rozhodovanie v Európe lepšie tým, že sa jeho významná časť presunie z jednotlivých štátov do celoeurópskych inštitúcií.

"Volení zástupcovia 27 krajín s veľmi pestrým spektrom politických názorov a postojov sú unikátnym auditóriom, rovnako ako je už viac ako pol storočia unikátnym a v podstate revolučným experimentom sama EÚ so svojím pokusom urobiť rozhodovanie v Európe lepšie tým, že sa jeho významná časť presunie z jednotlivých štátov do celoeurópskych inštitúcii," uviedol Klaus.

Prezident, ktorého krajina v súčasnosti predsedá EÚ, nešetril ani ekonomiku Európskej únie. Podľa neho je súčasný ekonomický systém únie systémom potlačovaného trhu a nepretržitého posilňovania centrálneho riadenia ekonomiky. Vadí mu ale i údajné odcudzenie EÚ od občanov. "Medzi občanmi a predstaviteľmi únie je naviac vzdialenosť, a to nielen v zemepisnom slova zmysle, ktorá je podstatne väčšia, než je tomu vovnútri jednotlivých členských krajín," myslí si Klaus.

Bez "poškvrny" z Klausovho prejavu nevyšla ani Lisabonská zmluva, ktorá má nahradiť odmietnutú euroústavu, a ktorú v stredu schválili českí poslanci. "Obávam sa, že pokusy integráciu ďalej urýchľovať a prehlbovať a rozhodovanie o podmienkach života občanov členských krajín v stále väčšej miere posúvať na európsku úroveň, môžu svojimi dôsledkami ohroziť všetko pozitívne, čo bolo za posledné polstoročie v Európe dosiahnuté," doplnil.

Emócie Európskym parlamentom lomcovali ešte potom, čo Klaus hlavnú zasadaciu miestnosť opustil. Predseda Európskeho parlamentu Hans-Gert Pöttering Klausovi za prejav síce poďakoval, zdôraznil ale, že by ho český prezident nemohol predniesť, pokiaľ by v Európe nepanovala demokracia.

Po jeho preslove sa prihlásili ešte traja europoslanci, z ktorých jeden kritizoval predsedu, že neupokojoval zákonodarcov počas prezidentovho prejavu, druhej europoslankyni sa zase nepáčilo, že Klaus "mohol ovplyvniť rozhodovanie ľudí počas ratifikačného procesu Lisabonskej zmluvy".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu