Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V 3 obciach sa situácia upokojila, v Klokočove stále rušno

Situácia v obci Klokočov
Situácia v obci Klokočov

ŽILINA - Mimoriadnu situáciu v Svrčinovci, Skalitom a Čiernom na Kysuciach, ktorú spôsobilo nepriaznivé počasie, by mali odvolať už dnes podvečer.

Zhodli sa na tom starostovia týchto obcí na poludňajšom zasadnutí krízového štábu. Naopak, v Klokočove o odvolaní mimoriadnej situácie zatiaľ neuvažujú. "K 18:00 ukončíme mimoriadnu situáciu. Záchranné práce sa chýlia ku koncu," konštatoval starosta Svrčinovca Juraj Strýček. Naďalej však ostávajú v pohotovosti, pretože predpoveď počasia neveští podľa neho nič dobré ani na víkend. Teraz ich čaká vyvážanie snehu na voľné priestranstvá. Počas noci pribudlo v tejto časti Kysúc do 30 centimetrov nového snehu, cesty sú však prejazdné, do niektorých častí obcí sa dá dostať len terénnymi autami. Na budúci týždeň začnú s vyčísľovaním škôd. Strýček predpokladá, že vo Svrčinovci to bude do desaťtisíc eur.

V Klokočove dnes opäť odstraňujú sneh z ciest, ktoré boli v stredu už prejazdné. "Snažíme sa, aby boli všetky cesty sprejazdnené," povedal starosta Klokočova Ľuboš Stríž. Do niektorých častí obce i osád vysoko v horách sa dá dostať zatiaľ len pešo. "Keby tam mala prísť záchranka alebo požiarnici, tak nemajú šancu," povedal Stríž. Ako ďalej dodal, stále sú však v kontakte s ľuďmi, ktorí tam bývajú. "Keby niekto potreboval pomoc, tak sme tu na linke nepretržite 24 hodín," pripomenul Stríž. "Nepredpokladáme, že by sme dnes odvolali mimoriadny stav. Zasa nás možno čaká dlhá noc, stále sme v pohotovosti," doplnil Stríž. Nepriaznivé počasie síce narobilo dospelým vrásky na čele, deti sa však radujú, dostali dvojdňové prázdniny.

Problémy nastali v tejto časti Kysúc cez víkend, keď vytrvalé sneženie sprevádzal silný nárazový vietor a vytvárali sa snehové záveje a jazyky. V Svrčinovci vyhlásili mimoriadnu situáciu v pondelok ráno, v Klokočove v stredu napoludnie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu