Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kysucké obce naďalej zápasia s kalamitou

ŽILINA - Situácia v kysuckých obciach Svrčinovec, Skalité a Čierne, kde v uplynulých dňoch pre sneženie a vietor zostalo viacero domov odrezaných od sveta, sa pomaly zlepšuje.

Hlavné cestné ťahy boli dnes dopoludnia prejazdné. V priebehu dňa sa možno mechanizmom podarí uvoľniť i príjazd k niekoľkým domom v okolitých osadách, do ktorých sa dá zatiaľ dostať len pešo či na saniach. Zástupcovia tamojších samospráv pripustili, že popoludní možno odvolajú mimoriadnu situáciu.

"Od rána pokračujeme v odstraňovaní snehu v lokalitách, ktoré boli najviac zaviate. Ak by sa nám podarilo všetko sprejazdniť, tak neskôr popoludní by mimoriadna situácia mohla byť odvolaná. Vyzerá to tak, že sneženie, ktoré teraz je, už dokážeme zvládnuť," povedala starostka Skalitého Andrea Šimurdová. Pripustila, že ráno bolo ešte niekoľko domov, ku ktorým sa dalo dostať iba pešo. Starostka však očakáva, že v nasledujúcich hodinách sa podarí zabezpečiť aspoň prístup pre prípadnú zdravotnú pomoc.

"Dnes asi odvoláme mimoriadnu situáciu, lebo sa podarilo uvoľniť zaviate lokality. Už to vieme zvládať, lebo prestal fúkať vietor. Problémy so spojením majú asi dva-tri domy, ale to by sme už mali zvládnuť," poznamenal starosta Svrčinovca Juraj Strýček.

Pripomenul, že problémy miestnym obyvateľom narobil predovšetkým silný vietor, ktorý na cesty nafúkal aj dva a pol metrové snehové záveje. Mechanizmy naďalej upravujú cesty tiež v obci Čierne, kde padal sneh i dnes dopoludnia. Niektoré domy v neďalekých osadách ešte majú problémy so spojením s okolitým svetom. "Nedá sa povedať, že by nejaký dom bol úplne neprístupný. Sú ale aj také, že sanitka alebo auto sa k nim nedostane. V prípade potreby by bolo ľudí možné zviezť na sánkach," dodal prednosta tamojšieho obecného úradu Jozef Potočár.

Nepriaznivé počasie podľa Stella Centra, ktoré mapuje dopravnú situáciu, narobilo dnes dopoludnia starosti vodičom na viacerých miestach na strednom a západnom Slovensku. Na ceste medzi Nitrou a Trnavou sa napríklad vytvoril veľký snehový závej, vo viacerých slovenských lokalitách hrozila poľadovica. So snežením treba podľa meteorológov počítať i v budúcich dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu