Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zákonník práce diskriminuje ľudí s čiastočným úväzkom, tvrdí Trnka

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: SITA)

KOŠICE- Generálny prokurátor Dobroslav Trnka dnes napadol na Ústavnom súde časti Zákonníka práce, ktoré podľa neho diskriminujú zamestnancov na čiastočný úväzok.

Zákonu vyčíta, že umožňuje ich prepustenie bez udania dôvodu, vyplatenia odstupného či výpovednej lehoty. Informoval o tom hovorca súdu Jozef Skybjak.

Podľa podania, ktoré Ústavný súd zverejnil na internetovej stránke, platný Zákonník práce znevýhodňuje zamestnancov s čiastočným pracovným úväzkom voči zamestnancom s plným úväzkom. Rozdielna ochrana skupín zamestnancov v pracovnom práve však údajne odporuje ústave a európskym dohovorom.

Európska únia podľa generálneho prokurátora už skôr prijala smernicu, ktorá má diskrimináciu zamestnancov na čiastočný úväzok s týždenným pracovným časom kratším ako 15 hodín odstrániť. Smernica stanovuje, že zamestnanci s čiastočným úväzkom sa nesmú do zamestnania prijímať za nevýhodnejších podmienok ako iní zamestnanci.

Európske smernice sú národným legislatívam nadriadené, pripomína sa v podaní. Smernicu mali do svojho právneho systému jednotlivé krajiny zaradiť najneskôr v roku 2000.

Ústavný súd zatiaľ podľa Skybjaka nerozhodol, či sa podaním bude zaoberať. Súd musí totiž najprv posúdiť, či podanie spĺňa podmienky na jeho prijatie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu