Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Trnka nesúhlasí s prepustením exsiskára Hrbáčka

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR nesúhlasí s rozhodnutím súdu, ktorý dnes prepustil bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Michala Hrbáčka na slobodu, ako ale dodáva, tento verdikt rešpektujú. Stanovisko generálneho prokurátora Dobroslava Trnku poskytla hovorkyňa Svetlana Močková.

GP SR na decembrovom zasadnutí podala sťažnosť voči rozhodnutiu Okresného súdu (OS) Bratislava 1, ktorý prepustil na kauciu exsiskára Hrbáčka a jeho komplica, bývalého policajta Ivana B. Odôvodnila to tým, že slovenské zákony neumožňujú prijať kauciu v takýchto prípadoch. O sťažnosti dnes rozhodoval Krajský súd v Bratislave a potvrdil rozhodnutie OS.

Generálna prokuratúra chce využiť všetky možnosti, ktoré poskytuje Trestný poriadok, aby tento stav zvrátili. "Chcem však upozorniť, že nedávno bol na kauciu 33.194 eur prepustený obžalovaný Červenka, v prípade Michala H. ide o úplne iného páchateľa a je to úplné iný druh trestnej činnosti. Je tu naozaj veľký nepomer v kauciách," skonštatoval Trnka.

Exsiskára prepustili na kauciu 19.916 eur, v prípade Ivana B. to bolo 9958 eur. Sumu v oboch prípadoch určil súd. Podľa generálneho prokurátora pri kolúznej väzbe navyše Trestný poriadok neumožňuje prepustiť páchateľa z väzby, je to možné len na základe právnych kľučiek, ktoré umožňuje judikatúra Najvyššieho súdu SR a Ústavného súdu SR.

"Toto rozhodnutie súdu sa nám preto zdá maximálne neštandardné. Kolúzna väzba je aj na to, aby sa zabránilo ovplyvňovaniu svedkov. My počítame s tým, že k tomu asi v tomto prípade aj dôjde," dodal. Trnka tvrdí, že súd, ktorý prijal kauciu uznal, že dôvody väzby existujú, neboli spochybnené, ale napriek tomu bola prijatá kaucia. "Nevzdávame sa a budeme pracovať ďalej," vyhlásil generálny prokurátor.

Hrbáček bol vo väzbe od polovice septembra pre obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie. Na slobodu ho prvostupňový súd chcel prepustiť už v polovici decembra. Podľa súdu totiž skutok mal byť spáchaný ešte v roku 2006. Okrem toho súd podotkol, že od Hrbáčkovho zadržania polícia stihla vykonať dôležité úkony vo vyšetrovaní prípadu.

Súd dnes zamietol sťažnosť prokuratúry. Tá s prepustením nesúhlasila, lebo slovenské zákony pri tomto dôvode väzby neumožňujú prijať kauciu. Súd však vychádzal z európskeho Dohovoru o ľudských právach. Obom obvineným však už v decembri súd zakázal, aby sa stýkali až do konca prípadu. Zakázal im aj priblížiť sa bližšie ako na päť metrov k dvom svedkom, bratislavskému advokátovi Tomášovi Kozovskému, ktorému údajne chceli ublížiť na zdraví, a expolicajtovi Jurajovi Roszíkovi.

Práve Roszík, ktorý si odpykáva trest za účasť na vražde podnikateľa Jána Kubašiaka, totiž začal svedčiť proti viacerým svojim bývalým kolegom. Prokuratúre poskytol informácie o lúpežných prepadnutiach, vydieraniach a únosoch, ktoré údajne páchali komandá expolicajtov, vraj vypovedal aj o Hrbáčkovi. Ten však v decembri tvrdil, že Roszíka nepozná. Naopak, Roszík po tom, čo začal vypovedať, vyhlásil, že ho zastrašovali.

Hrbáček bol tiež v 90. rokoch podozrivý z toho, že sa ako člen Slovenskej informačnej služby, ktorej vtedy šéfoval Ivan Lexa, podieľal na únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny. Potrestaniu vinníkov únosu však zabránili amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998. Súd tiež v inom prípade rieši objednávku Hrbáčkovej vraždy, ktorú si podľa prokuratúry vyžiadal podnikateľ Tobiáš Loyka pre obchodné spory.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu