Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prokuratúra prešetrí ťažbu kalamitného dreva v Tatrách

Dobroslav Trnka
Dobroslav Trnka

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra prešetrí spornú ťažbu kalamitného dreva spred asi dvoch rokov v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách.

Novinárom to dnes povedal generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Spracovanie dreva v dvoch chránených dolinách v roku 2007 vyvolalo ostré spory medzi lesníkmi a ochranármi.

"Budeme sa zaoberať teraz tým, kto zapríčinil devastáciu piateho stupňa ochrany vo Vysokých Tatrách," vyhlásil Trnka. Reagoval tak na verdikt Ústavného súdu, podľa ktorého prokuratúra porušila ústavu, keď odmietla sťažnosť Lesoochranárskeho zoskupenia VLK na postup polície. Polícia totiž nechcela prešetriť postup lesníkov pri ťažbe. Tí tvrdili, že vyťaženie dreva je potrebné pre zastavenie šírenia podkôrneho hmyzu.

Trnka tiež vytkol ochranárom ich protesty proti ťažbe kalamitného dreva v Tatrách. "Ja som presvedčený, že nie lesníci sú najväčší škodcovia našej prírody," tvrdil. Ochranári podľa Trnku by "spravili lepšie, keby si zobrali tie mucholapky a osobne tam išli búchať tie lykožrúty po hlavách, než sa priviazať pred traktor lesníka."

Aj v prípade, že by vyšetrovanie ukázalo pochybenie ekologického zoskupenia VLK, prokuratúra ho stíhať nemôže. V krajine totiž neplatí trestnoprávna zodpovednosť právnických osôb, zdôraznil Trnka. "To má len morálny následok alebo morálny nejaký aspekt a výsledok, ak si povieme, že teda kto je na príčine toho, že to tam zožral lykožrút," doplnil.

Postup lesníkov v Tichej a Kôprovej doline preveruje aj Európska komisia. Minister životného prostredia Ján Chrbet však nedávno vyhlásil, že konanie proti Slovensku bude zrušené. Ťažbou sa zaoberala tiež Slovenská inšpekcia životného prostredia. Tá nakoniec rozhodla, že lesníci zákon svojím postupom neporušili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu