Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Neplatiči výživného môžu prísť o vodičák

BRATISLAVA - Neplatiči výživného na deti budú môcť od apríla prísť o vodičský preukaz.

Vyplýva to z novely Exekučného poriadku, ktorú dnes schválil parlament. Týmto krokom by sa údajne malo zrýchliť a zefektívniť vymáhanie výživného súdnym exekútorom. Práve exekútor bude môcť vydať príkaz na odobratie vodičského preukazu, ktorý následne zadrží polícia. Poslanci využili rokovanie o tejto norme aj na úpravu podmienok parkovania áut na chodníkoch.

Nový postih pre neplatičov výživného sa pôvodne nemal vzťahovať na vodičov z povolenia. Napokon však pri hlasovaní na návrh samotných autorov novely, poslancov vládnej ĽS-HZDS, parlament výnimku vypustil.

Vodičský preukaz dlžník získa naspäť, ak uhradí podlžnosti a trovy exekúcie. Už v súčasnosti možno vymáhať nezaplatené alimenty, a to napríklad zrážkami zo mzdy či predajom hnuteľných alebo nehnuteľných vecí. Po novom sa tak okruh možných trestov rozšíri. Podľa predkladateľov bude možné zákon uplatniť aj na vymáhanie súdom stanoveného výživného napríklad na rozvedeného manžela. "Problémy s vymáhaním výživného na Slovensku sú značné, pričom ich trend je stúpajúci. Každý rok polícia vyšetruje a dokumentuje viac ako osemtisíc prípadov zanedbania povinnej výživy," argumentovali poslanci ĽS-HZDS.

Odobranie vodičáku ako zbraň na neplatičov alimentov sa používa v susednom Poľsku, podľa ĽS-HZDS tam po prijatí zákona výrazne klesol počet neplatičov. V roku 2006 prišlo pre neplatenie výživného v krajine s približne 40 miliónmi obyvateľov o vodičský preukaz približne 7000 ľudí. Približne pre 2500 z nich bol údajne postih dostatočným motívom na to, aby svoj dlh zaplatili.

Parlament súhlasil aj s úpravou cestného zákona. Z normy vypustili gramatický zápor, ktorý údajne nejednoznačne určoval podmienky parkovania na chodníkoch. Autori návrhu očakávajú, že po dnešnej úprave bude jednoznačne v zákone uvedené, že stáť na chodníku bude možné len na miestach, kde to umožnia dopravné značky, alebo kde ostane 1,5 metra na priechod chodcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu