Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vláda chce siahnuť na úspory v druhom pilieri, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša sa vláda pripravuje siahnuť na úspory ľudí v druhom pilieri.

"Obávam sa, že sa pripravujú ďalšie kroky, ako ľudí vyhnať z druhého piliera,“ vyhlásil v diskusnej relácii televízie Joj De facto. Dôvodom sú podľa neho výpadky plánovaných príjmov v štátnom rozpočte. Upozornil, že vláde sa nenaplnil predpoklad, podľa ktorého mal odchod ľudí z druhého piliera priniesť viac ako 10 miliárd korún. Vyjadrenia premiéra o zodpovednosti dôchodkových správcovských spoločností (DSS) preto chápe ako "pripravovanie si pôdy na to, ako zobrať ľuďom peniaze, ktoré si nasporili a majú ich na svojich účtoch“.

Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová nechcela pred rokovaním vlády s DSS konkretizovať rozsah zvažovaných zmien v druhom pilieri. Podľa nej vláda zvažuje celý rad zásahov do systému, nie iba zmenu pomeru odvodov medzi prvým a druhým pilierom. "Tých opatrení je niekoľko. A jedným z tých opatrení môžu byť aj parametrické zmeny v tomto systéme,“ skonštatovala.

V súvislosti s návrhom na zavedenie odpočítateľnej položky pri odvodoch Tomanová uviedla, že pre ňu je tento návrh opozície neprijateľný. Opatrenie, ktoré by malo pomôcť predovšetkým malým živnostníkom, by podľa ministerky neúmerne zaťažilo Sociálnu poisťovňu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu