Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ficova vláda je možno len do dobrého počasia, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Vláda Roberta Fica je podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Mikloša dobrá len do dobrého počasia. "Vláda Roberta Fica nemá dostatok reálnych opatrení proti kríze, preto prijíma niektoré z tých, čo my navrhujeme. Len je veľká škoda, že ich neprijala už predtým. Vláda Roberta Fica je možno vláda do dobrého počasia, ale dnes nie je dobré počasie. Je kríza a zjavne im chýbajú reálne opatrenia," povedal Mikloš.

Podľa Mikloša súčasná vláda prijíma nedostatočné protikrízové opatrenia a prijíma ich neskoro. "Stráca sa čas a neprijímajú sa opatrenia v dostatočnej miere a v dostatočnej hĺbke tak, aby ľuďom, ekonomike pomohli,“ doplnil Mikloš.

Podľa neho stále platí, že vláda by sa mala sústrediť v rámci opatrení, ktoré by znížili dopady globálnej hospodárskej krízy, na oblasť daní, odvodov, Zákonník práce a šetrenie. Vláda v pondelok schválila ďalší súbor opatrení na zmiernenie dopadov hospodárskej krízy. Opatrenia sa zameriavajú predovšetkým na podporu dopytu, pričom sú doplnené opatreniami na zlepšenie podnikateľského prostredia.

"Ich účelom je vytvoriť vhodné prostredie pre opätovný dynamický rast slovenskej ekonomiky v čase, kedy sa začne globálna ekonomika opäť oživovať," uvádza sa v materiáli. Na týchto opatreniach sa minulý týždeň dohodla Rada pre hospodársku krízu. Medzi daňové opatrenia patrí zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane zo súčasného 19,2-násobku životného minima (3 435,26 €) na 22,5-násobok životného minima (4 025,70 €).

"Toto opatrenie zníži daňové zaťaženie najmä u nízko a stredne príjmových osôb. Zároveň sa posilní zamestnanecká prémia, ktorá by bez zvýšenia nezdaniteľnej časti postupne úplne zanikla," konštatuje sa v materiáli. Ďalším opatrením je skrátenie lehoty na vrátenie nadmerných odpočtov dane z pridanej hodnoty (DPH) zo 60 dní na 30 dní, zjednodušenie daňovej evidencie pre drobných podnikateľov, predĺženie lehôt na podávanie daňových priznaní či skupinová registrácia DPH.

Dopady hospodárskej krízy má tiež zmierniť spustenie projektov verejno-súkromného partnerstva (PPP) pri výstavbe diaľničnej siete ešte v prvom polroku tohto roka či maximalizácia čerpania fondov Európskej únie. Posilniť by sa mala úverová kapacita Mikropôžičkového programu, ktorý slúži na získanie prostriedkov pre malých a začínajúcich podnikateľov.

Zlepšiť by sa mala aj podpora poradenstva a vzdelávania pre podnikateľský sektor a využitie biomasy a slnečnej energie v domácnostiach podporou inštalácií kotlov na biomasu alebo slnečných kolektorov. Kabinet chce tiež výraznejšie podporovať výskum a vývoj vykonávaný podnikateľmi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu