Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Mikloš navrhol Tomanovej riešenia pre živnostníkov

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Zavedenie odpočítateľnej položky pri platbe odvodov, či zmena minimálneho vymeriavacieho základu pri platbe odvodov živnostníkov, ktorý by sa určoval zo životného minima - to sú opatrenia, ktoré dnes predstavil poslanec Národnej rady SR za SDKÚ-DS Ivan Mikloš v diskusnej relácií Televízie Markíza Na telo.

"Tretie opatrenie je zjednotenie výberu daní a odvodov, ktoré bolo pripravené v roku 2006. Vláda ho ale odložila až na rok 2013," uviedol ďalej Mikloš, podľa ktorého vláda nejde zlým smerom, ale problém vidí v tom, že kabinet prichádza s nedostatočnými opatreniami. "My pre nových živnostníkov navrhujeme dvojročné daňové a odvodové prázdniny. Úplne." informoval.

Podľa Mikloša je škoda, že sa o týchto problémoch diskutuje len v médiách. "Najväčšou škodou je, že si tieto veci nemôžeme vydiskutovať v parlamente. Trikrát to už bolo odmietnuté," skonštatoval. "O týchto opatreniach sme už rokovali s predstaviteľmi živnostníkov, s najvyššími predstaviteľmi živnostenských zväzov a živnostenského stavu, ktorí nemajú zastúpenie v Rade pre hospodársku krízu. Oni tieto návrhy podporili," povedal Mikloš. Hostka relácie ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová je ochotná pripraviť okrúhly stôl, kde by sa pri riešení otázok živnostníkov rokovalo aj s opozíciou. "Materiály, ktoré sme pripravili, balíky opatrení, nie sú žiadnou dogmou. Je to otvorený materiál, ku ktorému sa určite budeme vracať - a to v súvislosti s tým, ako sa budú dopady krízy vyvíjať," povedala ministerka. "Ja túto ponuku dávam, a som kedykoľvek ochotná rokovať," dodala. "Veľmi to vítam. Musím povedať, že je to diametrálne odlišný postoj, ako zaujíma predseda vlády či predseda parlamentu," zareagoval Mikloš.

Jednou z možností vytvárania pracovných miest je podľa vlády vytváranie sociálnych podnikov. Podľa Mikloša ich súčasná koncepcia nie je dobrým nápadom. "Znamenajú plytvanie peniazmi a navyše narúšajú konkurenciu a normálne pomery na trhu," zdôvodnil Mikloš. Podľa neho by sociálne podniky boli dobré vtedy, keby fungovali v oblastiach, akými sú chránené dielne či práca pre znevýhodnených. "Ale nie v oblasti, kde si konkurujú dva podniky, pričom jeden musí platiť dane a odvody, nedostáva žiadne dotácie a iný dotovaný je," skonštatoval Mikloš. "Sociálne podniky nie sú výmyslom Tomanovej," zareagovala ministerka. Podľa nej sú tieto možnosti zamestnávania aj v zahraničí. "Navyše, teraz rozširujeme a zjednodušujeme možnosť ich zakladania prostredníctvom miestnej samosprávy," uviedla Tomanová.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu