Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda robí málo na zmiernenie krízy, tvrdí Mikloš

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Podľa bývalého ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) vláda nerobí dostatočné opatrenia na zmiernenie hospodárskej krízy. Povedal to v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Mikloš si myslí, že Slovensko potrebuje razantné opatrenia, aby vznikali pracovné príležitosti napríklad zvyšovaním deficitu, ale aj cez úspory, ktoré vidí v rezortoch vnútra, financií a obrany. Obrovské rezervy sú podľa poslanca NR SR vo verejnom obstarávaní. "Len jediný tender na diaľničné mýto nás bude stáť o takmer 216 mil. € viac," poznamenal.

Podľa neho, ak by sa tieto finančné prostriedky investovali napríklad do zatepľovania bytov, mohli by pomôcť ľuďom na celom Slovensku. Mikloš koalícii tiež vyčítal, že v týchto ťažkých časoch ignorujú opozíciu namiesto toho, aby si sadli za spoločný stôl a rokovali o problémoch. "Dva razy sme chceli iniciovať mimoriadnu schôdzu a dvakrát to koalícia odmietla," skonštatoval.

Minister financií Ján Počiatek ale tieto tvrdenia odmieta, podľa neho robí vláda všetko preto, aby zmiernila dopady hospodárskej krízy na slovenských obyvateľov, "my rokujeme s relevantnými subjektmi, ktoré môžu ovplyvniť ekonomiku na trhu," povedal Počiatek. Tiež odmieta znižovanie daní. Podľa neho to má minimálny efekt a vláda sa chce viac zamerať na investovanie do projektov, ktoré pomôžu aj ekonomicky slabším regiónom, napríklad do výstavby diaľnic prostredníctvom PPP projektov. Počiatek sa ďalej vyjadril, že ambíciou slovenskej vlády je to, aby Slovensko patrilo tento rok medzi krajiny s najväčším hospodárskym rastom.

Podľa odhadu Európskej komisie by mal na Slovensku hrubý domáci produkt (HDP) tento rok predstavovať 2,7 percenta, čo pripustil aj šéf rezortu financií - no ako dodal, presnejšie sa bude vedieť vyjadriť na začiatku februára. "Nebude to ale nič veselé," skonštatoval. Počiatek nevie povedať ako sa tento rok bude HDP u nás vyvíjať, no predpokladá, že pôjde len o dramatickejšie spomalenie ekonomického rastu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu