Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Od Nového roka tvrdšie tresty pre neplatičov výživného

Rodičia, pozor! Po novom od januára budúceho roka hrozia tvrdšie tresty pre tých, ktorí nebudú na svoje deti platiť výživné. Okrem toho nový zákon hovorí o náhradnom výživnom, ktoré bude uhrádzať štát, ale v konečnom dôsledku ho bude aj s penále vymáhať od skutočného neplatiča.

Treba zdôrazniť, že rodič, ktorý neplatí súdom stanovené výživné tak, ako by mal, bude posudzovaný oveľa prísnejšie. Dosiaľ sa za trestný čin považovalo to, ak rodič neplatil výživné najmenej tri mesiace za sebou. Po novom sa bude za trestný čin považovať to, ak by ste si svoju povinnosť riadne neplnili za akékoľvek mesiace v priebehu dvoch rokov.

Kto vymáha

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny budú môcť na neplatiča podať trestné oznámenie. Potom sa od rodiča, ktorý výživné neplatí, bude vymáhať aj s 25 % penále prostredníctvom správneho konania. Náhradné výživné sa bude vyplácať rodičovi, ktorému výživné na dieťa neplatí partner, ktorému túto povinnosť určil súd.

Výška výživného

"Náhradné výživné sa od januára 2005 bude poskytovať rodičovi, ktorého príjem alebo príjem spoločne posudzovaných osôb nepresiahne sumu 2,2-násobku súm životného minima," hovorí Peter Húska z tlačového odboru Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. To znamená, že ak ste matkou napríklad jedného dieťaťa, náhradné výživné dostanete len v tom prípade, ak váš príjem nepresiahne 14 652 korún mesačne. Výška náhradného výživného sa bude žiadateľovi vyplácať vo výške určenej právoplatným súdom, najviac však do výšky 1,2-násobku životného minima dieťaťa, čo je 2 496 korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu