Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Za úrazmi je nepozornosť lyžiarov, tvrdia prevádzkovatelia

BANSKÁ BYSTRICA - Na slovenských zjazdovkách sa v poslednom období stalo niekoľko vážnych úrazov, ktoré sa v dvoch prípadoch skončili smrťou. Bezpečnostné pravidlá platné už niekoľko rokov však vlekári údajne dodržiavajú a väčšinu úrazov má na svedomí nepozornosť alebo precenenie schopností lyžiara, tvrdili oslovení prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk.

Na zjazdovkách by mali byť podľa Miroslava Greša, riaditeľa záujmového združenia prevádzkovateľov lanoviek a vlekov Lavex, všetky prekážky označené a obalené, okolo snehových diel napríklad stavajú prevádzkovatelia vlekov farebné oplotenia. Zreteľne označené by mali byť aj uzavreté zjazdovky. "Povinnosti vlekárov upravuje zákon o horskej službe a technická norma," dodal Grešo.

Podobné bezpečnostné pravidlá zaviedli v Česku začiatkom februára. Dodržiavanie predpisov, ktoré na Slovensku platia už niekoľko rokov, by podľa riaditeľa Horskej záchrannej služby Jozefa Janigu mali kontrolovať obvodné úrady.

"Väčšina úrazov sa stáva potom, čo rekreanti nezvládnu svoje lyže," povedal Peter Šimčák zo strediska Vrátna. Na svahoch sú podľa neho čoraz častejšie slabší lyžiari, ktorí preceňujú svoje schopnosti a pri vysokých rýchlostiach ohrozujú seba aj druhých. Bezpečnosti vraj nepridávajú ani moderné, vykrojené lyže, ktoré nie sú určené na rýchle zjazdy.

Nepozornosť a preceňovanie sa je najčastejšou príčinou úrazov aj podľa hovorkyne strediska Jasná v Nízkych Tatrách Kataríny Šarafínovej. Práve v Jasnej sa v posledných dňoch stali dva vážne úrazy, pri ktorých zomrela po kolízii s ratrakom na údajne uzavretej zjazdovke poľská lyžiarka. Po náraze do snehového dela sa v utorok vážne zranil aj mladý lyžiar z Piešťan. Napriek tomu, že stredisko podľa Šarafínovej za nehody nemôže, chcú na oboch stranách Chopka zlepšiť označenie zjazdoviek.

Podobné zrážky lyžiarov so snehovým delom sa stali tento mesiac aj v Liptovskom Hrádku a Tatranskej Lomnici. V prvom prípade muž zrážku neprežil. Podľa jedného z prevádzkovateľov zimného strediska na okraji Nízkych Tatier, ktorý nechcel byť menovaný, nemajú mobilné zasnežovacie zariadenia na zjazdovkách s lyžiarmi čo robiť. "U nás ich stále zo svahu pred otvorením zjazdovky odvážame," dodal.

Zabrániť tomu, aby sa rekreanti nelyžovali na uzavretých zjazdovkách, je však problematické aj podľa Jarmily Hlavovej zo strediska Veľká Rača. Nebezpečné je také lyžovanie najmä keď svah upravujú stroje. Časť rekreantov však býva v chatkách pri zjazdovke a je ťažké odhadnúť kedy sa na svahu objavia. "Tí čo zjazdovky upravujú si potom musia dávať veľký pozor," povedala.

Znížiť počet vážnych úrazov by podľa vlekárov mohli aj prilby. Niektoré strediská ich ponúkajú zadarmo svojim klientom ako bonus pri kúpe viacdňových skipasov. Prevádzkovatelia stredísk si však nevedia poradiť s lyžiarmi, ktorí rýchlou jazdou ohrozujú ostatných. "Pokiaľ sú opití, môžeme ich iba vylúčiť z prepravy na lanovkách," dodala Hlavová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu