Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nebezpečná kozmetika v obchodoch!

Kufrík so zdraviu škodlivou kozmetikou
Kufrík so zdraviu škodlivou kozmetikou (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na možný výskyt nebezpečnej kozmetiky v obchodoch Európskej únie. Do kontrolného systému RAPEX to nahlásili orgány v Taliansku a Írsku.

Výstraha sa týka ôsmich čínskych súprav s dekoratívnou kozmetikou Fun & Colors a zosvetľovača pokožky Bio Claire, vyrobeného na Pobreží Slonoviny. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj na trhu Slovenskej republiky, preto spotrebiteľom odporúčame, aby ich nekupovali, a ak tak urobili, aby ich ďalej nepoužívali," vyzýva hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Zdraviu škodlivá je súprava Make-up case Pink-Chewingum – pink lipstick pre dievčatá v ružovo-bielom kufríku, ktorý obsahuje očné tiene, rúže, lesk, laky na nechty a maskaru. Úrad upozorňuje aj na ďalšie súpravy s očnými tieňmi, maskarou a rúžmi: Cosmetics case Natural Beauty v bielom kozmetickom kufríku, Cosmetics case Star Jeans v ružovo-bielom kozmetickom kufríku, Make-up case Beauty Orange Heart v oranžovej škatuľke, Cosmetics case Exclusive White v bielom kufríku, Make-up case Intinct v kufríku s imitáciou hadej kože, Cosmetics case Rose Pearl v ružovom kufríku a Make-up case Beauty Green Flowers v zelenej kvietkovanej škatuľke.

Uvedené kozmetické výrobky obsahujú škodlivé olovo, ktoré môže mať karcinogénne účinky, negatívne ovplyvňuje najmä tráviaci trakt, krvný obeh, srdcovo-cievny systém, centrálnu nervovú sústavu, obličky, imunitný systém, reprodukciu a dýchanie. Zvlášť toxický je pre deti.

Kontrolný systém RAPEX upozornil aj na výskyt hydrochinónu v pleťovej vode na zosvetlenie pokožky Lightening Body Lotion without Hydroquinone – Natural Bio-Vegetal Activator značky Bio Claire. Ide o 200-mililitrový výrobok z Pobrežia Slonoviny. Hydrochinón sa môže podľa zákona používať iba pri výrobkoch na farbenie vlasov a výrobkoch na nechtový dizajn. Uvedená pleťová voda môže spôsobiť kožné alergie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu