Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Inšpekcia v škôlke: Prevychovávanie dieťaťa studenou vodou bolo nepedagogické

BANSKÁ BYSTRICA - Postup učiteliek z materskej školy v Hornej Ždani v okrese Žiar nad Hronom, ktoré umývali jedno zo zverených detí studenou vodou, keď nechcelo spať, bol neprofesionálny a v rozpore s programom výchovy a vzdelávania.

Potvrdila to kontrola, ktorú Štátna školská inšpekcia vykonala na podnet rodičov dieťaťa. „Analýza záznamu, ktorý nám poskytli rodičia, potvrdila neadekvátne a nepedagogické postupy. Učiteľky nezvládli situáciu, nerešpektovali individuálne psycho-emocionálne potreby dieťaťa,“ povedal pre agentúru SITA riaditeľ Školského inšpekčného centra Banská Bystrica Jozef Lauko.

Dodal, že riaditeľke materskej školy uložili zabezpečiť dodržiavanie ľudskej dôstojnosti, ľudských práv a základného pedagogického dokumentu, ktorým je program výchovy a vzdelávania detí v materských školách. Inšpekcia bude dodržiavanie pedagogických postupov v tejto škôlke ešte kontrolovať, hoci Lauko pripustil, že je ťažko posúdiť, či sa porušovali aj v iných prípadoch. V tomto prípade učiteľky samy uľahčili prácu inšpektorom, keď svoje profesionálne zlyhanie nasnímali videokamerou s úmyslom ukázať rodičom, že dieťa je nezvládnuteľné. „V prítomnosti inšpektorov budú učitelia len ťažko postupovať nepedagogicky, je preto hlavne na rodičoch, aby takéto veci ustriehli,“ podotkol Lauko.

O prípade informovala začiatkom februára televízia Markíza, ktorej nespokojní rodičia poskytli nahrávku konania učiteliek. Podľa nich situácia trvala dlhšie, iba o nej nevedeli. Rodičia dali podnet aj polícii. Ako dnes pre agentúru SITA uviedla banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Babulicová, polícia prípad vyšetruje ako trestný čin týrania blízkej a zverenej osoby, obvinenie voči konkrétnej osobe zatiaľ nevzniesla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu