Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Šéfka Privilégia si neprebrala obžalobu, zasadnutie odročili

Štepánka Mádlová
Štepánka Mádlová

BRATISLAVA - Bratislavský okresný súd dnes nerozhodol o tom, či prijme obžalobu voči šéfke neziskovej organizácie Privilégium Štepánke Mádlovej, bývalej členke Smeru. Dôvodom bolo, že si obžalobu neprebrala. Súd tak odročil jej prejednanie na 16. marca. Šéfka Privilégia sa na súd dostavila.

Podľa prokuratúry dostalo Privilégium v roku 2007 neoprávnene dva milióny korún od rezortu ministerky Viery Tomanovej. Pri žiadosti o dotáciu totiž Mádlová zamlčala miliónové dlhy voči štátu. Tomanovú, ktorá pred nástupom do funkcie pracovala v Privilégiu, opozícia chcela za túto kauzu odvolať. Premiér Robert Fico sa jej však zastal. Odmietol tvrdenia o klientelizme a médiá obvinil zo šikanovania ministerky.

Vlani v lete, krátko po vypuknutí kauzy, Fico vyhlásil: "Ja neviem, v čom je problém. Neziskovej organizácii, ktorá predtým neúspešne žiadala za ministerky Radičovej o dotáciu, boli dané peniaze na 44 postelí pre absolútnych chudákov. Ak toto je ten zločin, ktorý spáchala pani Tomanová, ja sa sám k tomu zločinu hlásim. Sám podpíšem tú dotáciu na tých 44 postelí."

Mádlovú a jej brata Miroslava Mečířa, ktorý s ňou tiež podnikal, o niekoľko týždňov po vypuknutí kauzy vylúčili zo Smeru.

Mádlová je obvinená zo zločinu subvenčného podvodu. „Na verejnom zasadnutí súd rozhodne, či obžalobu prijme, alebo nie. V prípade, že by ju prijal, vytýči termín hlavného pojednávania," povedal hovorca Krajského súdu Pavol Adamčiak.

Bratislavská okresná prokuratúra Mádlovú obvinila koncom minulého roka. Podľa policajných vyšetrovateľov zatajila daňový dlh vo výške približne 31.135 eur v žiadosti o dotáciu. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny organizácii udelilo dotáciu vo výške približne 66.380 eur.

Koncom roka Mádlová pre viaceré médiá uviedla, že sa cíti byť nevinná. Argumentuje, že obvinenia sú účelové a že sa Centrum privátnych sociálnych služieb dohodlo s exekútorom na splátkovom kalendári. Privilégium má vrátiť 73.000 eur, v tejto sume sú započítané aj penále za omeškanie z platby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu