Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šéfka Privilégia ide pred súd za podvod

Štepánka Mádlová
Štepánka Mádlová

BRATISLAVA – Výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Privilégium Štepánka Mádlová ide pred súd. Prokuratúra ju vinní z trestného činu subvenčného podvodu.

Okresný súd Bratislava 1 vytýčil predbežné prejednanie obžaloby na 9. februára, informoval hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

Bratislavská okresná prokuratúra obžalovala Mádlovú v decembri minulého roka. Podľa vyšetrovateľa zatajila daňový dlh v čestnom vyhlásení, ktoré priložila k žiadosti o dotáciu. Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny zariadeniu následne pridelil dva milióny korún (66 388 €).

Výkonná riaditeľka Privilégia sa v minulosti vyjadrila, že je nevinná a verí, že súd rozhodne spravodlivo. Mádlová si myslí, že celá kauza je účelovo namierená proti nej. „Mne to pripadá, ako by to niekto nasilu tlačil, mňa tlačil do takej polohy, aby ma obžalovali a odsúdili."

Podľa vyšetrovateľa pri žiadosti o dotáciu zamlčala v čestnom prehlásení dlh, ktorý mala nezisková organizácia na daniach voči štátu. Rezort práce v auguste minulého roka vykonal v Centre privátnych sociálnych služieb Privilégium kontrolu. Tá potvrdila, že spoločnosť musí dotáciu vrátiť. Ministerstvo odovzdalo výsledky kontroly Správe finančnej kontroly rezortu financií, ktorá tieto prostriedky vymáhala. Sporná dotácia sa stala predmetom exekúcie, keďže ju nezisková organizácia nevrátila.

Mádlová vtedy povedala, že s exekútorom sa dohodli na splátkovom kalendári, no dva dni pred prvou splátkou im daňový úrad zablokoval účty. „My sme boli ochotní platiť a tým, že sme mali zablokované účty, nám bratislavský VÚC neposlal príspevok na tretí a štvrtý kvartál," skonštatovala.

Privilégium musí vrátiť 73 027 €. Do tejto sumy sú započítané aj penále za omeškanie z platby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu