Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Škody po vlaňajších povodniach obce neopravili, nedostali peniaze

KOŠICE - bciam na východnom Slovensku sa nepodarilo odstrániť následky vlaňajších záplav, ktoré podľa odhadov spôsobili škody za 19,9 milióna eur (600 miliónov korún).

Samosprávy totiž ešte od štátu nedostali sľúbené peniaze, v obciach tak ostali poškodené mosty či cesty, povedali oslovení starostovia. Podľa ministerstva životného prostredia by časť peňazí mohli obce dostať najskôr v auguste.

"Cesty nie sú opravené, strhnuté časti sú len zasypané kamením, poškodená je aj lávka či vodovod," uviedla starostka obce Lukov Jozefína Kramárová. Škody v obci po vlaňajších záplavách odhadla na vyše 564.000 eur (17 miliónov korún). Peniaze na opravy prisľúbil po povodniach premiér Robert Fico. Štát obciam koncom minulého roku preplatil 95 percent nákladov na záchranné práce, peňazí na opravy poškodeného majetku sa však obce zatiaľ nedočkali.

"Máme prisľúbené, že štát nám preplatí maximálne 50 percent z výšky škôd, nie všetko sa tak podarí opraviť," uviedol starosta obce Čirč Ján Labaš. Peniaze na opravy by mali obce podľa neho dostať v najbližších mesiacoch. V Čirči chcú najmä opraviť a spevniť koryto miestneho potoka, pri vyliatí ktorého vlani zomreli dvaja ľudia.

Návrh na vyplatenie peňazí obciam chce ministerstvo životného prostredia posunúť na rokovanie vlády v júli. Ak návrh vláda podporí, peniaze by mohli podľa hovorkyne ministerstva Jany Kaplanovej dostať do mesiaca.

To však už môže byť podľa starostov neskoro. Ak sa totiž opravy nestihnú včas, hrozia obciam pre poškodené korytá riek na jar ďalšie záplavy. "Podľa odborníkov je výskyt záplav pravdepodobnejší, už pri väčších búrkach preto chodíme okolo potoka," uviedol starosta obce Livov Jaroslav Stracenský.

Pravdepodobnosť záplav zvyšuje tiež to, že korytá potokov medzi niektorými obcami ostali neprečistené. Popadané stromy napríklad naďalej ležia v potoku nad obcou Lukov. Ak by ich voda stiahla až do obce, mohli by pri niektorom z mostov opäť upchať koryto a spôsobiť jeho vyliatie, upozornila Kramárová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu