Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kauza Černák: K samovražde dohnala Zachara údajne aj polícia

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV – Samovraždu 27-ročného Mateja Zachara v kauze údajného šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka majú na svedomí aj policajti. Vyhlásil to dnes na súde v Prešove otec nebohého mladíka.

Matej spáchal samovraždu 1. januára 2007. Kamarátil sa s Michalom M., blízkym človekom Mikuláša Černáka a bol vypočúvaný v súvislosti s vraždou Mariána Karcela.

Matejov otec ako svedok dnes na súde uviedol, že policajti na jeho syna robili nátlak, aby s nimi spolupracoval. Mali mu dať na výber z dvoch alternatív, buď sa stane v tomto prípade utajeným svedkom alebo bude obžalovaný z účasti na vražde a čaká ho vyšetrovacia väzba. Ďalej vypovedal, že nie je pravda, že jeho syn spáchal samovraždu pre zdravotné dôvody, ako sa to uvádzalo v niektorých médiách.

„Maťo prekonal ako osemročný rakovinu štítnej žľazy. Bol vyliečený a pod stálym lekárskym dozorom. Mal z toho poškodený hlasový nerv a ťažšie sa mu dýchalo. Tento handicap kompenzoval kamarátstvom so silákom Michalom M., cez ktorého bol do celého prípadu vtiahnutý.

Jeho samovražda nebola spôsobená žiadnou chorobou, ale nátlakom vyšetrovateľov a deštrukčnou činnosťou Michala M.,“ vypovedal. Ďalej uviedol, že jeho syn bol chlapec, „ktorý nechcel ublížiť druhým a keď by tak mal urobiť, radšej ublížil sebe“.

Podľa obžaloby mladý Zachar šoféroval auto zo Slovenskej Ľupče k domu Karcela a prepožičal rodinnú chatu na Jarabej noc pred vraždou. Prenocoval tam údajne nájomný vrah Branislav Adamčo. Otec Mateja Zachara pred súdom povedal, že o požičiavaní chaty nič nevie. Opísal aj stretnutie s ďalším obžalovaným, bývalým advokátom Danielom Maukšom vo fitnescentre, kde mali spísať čestné vyhlásenie, v ktorom syn popísal správanie sa vyšetrovateľov počas jeho vypočúvania. Stretnutie sa odohralo v kancelárii fitnescentra, pri právnom úkone bol prítomný aj ďalší obžalovaný Jozef Matula. Za právnu pomoc nič neplatili, podľa Maukša fitnescentrum na stretnutie navrhol preto, lebo jeho kanceláriu práve rekonštruovali.

Černák je v tomto procese obžalovaný zo spáchania šiestich vrážd a objednávky vraždy podnikateľa Mariána Karcela. Spolu s ním čelia obžalobe za zosnovanie poslednej z vrážd jeho švagor Jozef Matula a bývalý advokát Daniel Maukš.

Proces s Černákom sa začal v novembri minulého roka. V polovičke decembra ho predseda senátu prerušil. Hlavné pojednávanie je rozpísané do 12. februára.

Černák je obžalovaný z vraždy policajného informátora Jozefa Filipa, kamarátov Jozefa Štefana a Pavla Lenharta, mužov z dunajskostredského podsvetia Milana Siposa a Emila Potascha, zo smrti bývalého policajta Gustáva Slivenského a vraždu podnikateľa Milana Karcela si mal objednať v čase, keď bol už vo väzbe. Ak súd Černákovi dokáže vinu, hrozí mu mimoriadny trest alebo doživotie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu