Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Černák neverí svedkovi, ktorý sa ho zastal

Mikuláš Černák
Mikuláš Černák

PREŠOV - Mikuláš Černák dnes pred okresným súdom v Prešove spochybnil poľahčujúcu výpoveď svedka, podľa ktorého si vraždu podnikateľa Mariána Karcela údajný mafiánsky boss neobjednal. Zavraždenie Karcela je jednou zo siedmich vrážd, z ktorých sa Černák zodpovedá pred súdom. V prípade uznania viny hrozí Černákovi 25-ročné väzenie alebo doživotie.

"Chápem, že výpoveď svedka je v môj prospech, výpovedi však neverím a svedkovi nedôverujem," vyhlásil pred súdom Černák. Svedok Karol Dudík tvrdil, že vraždu Karcela si objednal Igor Šajgal. Ten v súčasnosti čelí obžalobe za udajné objednanie vraždy podnikateľa Jána Kubašiaka z Polomky.

Karcela mal podľa Dudíka zavraždiť bývalý policajt Róbert Petluš, ktorý si odpykáva 25-ročný trest za vraždu Kubašiaka. Petluša a Dudíka dnes súd vzájomne konfrontoval, Dudíkove tvrdenia Petluš odmietol.

Za vraždu podnikateľa Karcela odsúdili ešte v roku 2007 Branislava Adamča, údajného bossa východoslovenského mafiánskeho gangu. Pôvodný 24-ročný trest mu však vlani zmiernil na 15 rokov Najvyšší súd.

Súd dnes opäť prijal kauciu 33.200 eur (milión korún) od Černákovho švagra Jozefa Matulu, ktorý je v procese tiež obžalovaný. Ten žiada o svoje prepustenie pre údajný zlý psychický stav svojho syna. Proti prijatiu kaucie však na mieste podala sťažnosť prokurátora, celou vecou sa preto bude zaoberať Krajský súd v Prešove.

Proces s Černákom sa začal v Prešove koncom minulého roku. Po prvej, päť týždňov trvajúcej sérii pokračujú pojednávania od začiatku tohto týždňa a potrvajú do 12. februára. Či však súd v komplikovanom procese vynesie rozsudok nie je zrejmé. Černákov spis má už v súčasnosti približne 12.000 strán.

Pred súdom sa okrem Černáka a Matulu zodpovedá aj advokát Daniel Maukš. Maukš a Matula údajne pomáhali Černákovi pri organizovaní vraždy podnikateľa Mariána Karcela.

Černák, ktorého v minulosti považovali za najsilnejšiu postavu slovenského podsvetia, je v procese okrem objednania vraždy Karcela obžalovaný z vraždy bývalého policajta Gustáva Slivenského, policajného informátora Jozefa Filipa a údajných členov rôznych skupín podsvetia Jozefa Štefana, Pavla Lenharta, Milana Siposa a Emila Potáscha.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu