Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kataster Štrbského Plesa sa vráti mestu Vysoké Tatry

(Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Štrbské Pleso sa vráti mestu Vysoké Tatry. Správa katastra v Poprade prepíše pozemky na Štrbskom Plese späť na mesto Vysoké Tatry.

O zmenu zápisu požiadalo Úrad geodézie, kartografie a katastra SR mesto Vysoké Tatry na základe rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR z 9. septembra 2008. Úrad geodézie mestu oznámil, že Správa katastra v Poprade vykoná zmeny tak, že v katastrálnom operáte obnoví pôvodný stav.

Na tlačovej besede vo Vysokých Tatrách o tom dnes informoval primátor mesta Ján Mokoš. Podľa primátora list, ktorý dostalo mesto z úradu geodézie v pondelok, znamená zásadný obrat v celom spore. Práve zápis pozemkov na Správe katastra v Poprade bol jeden z hlavných dôvodov, prečo Štrba nesúhlasila s odovzdaním správy územia Štrbského Plesa.

Spor medzi Štrbou a Vysokými Tatrami sa začal ešte v roku 1997, kedy obec Štrba požiadala o reštitúciu územia Štrbského Plesa podľa vtedy platného katastrálneho zákona. V júli 1998 katastrálny odbor Okresného úradu v Poprade vyhovel obci Štrba. Nasledoval proces odvolávaní až sa celá kauza dostala pred Najvyšší súd (NS) SR. Ten dal v roku 2007 za pravdu obci Štrba. Na základe rozhodnutia NS SR prešla správa Štrbského Plesa k 1. januáru 2008 spod mesta Vysoké Tatry pod obec Štrba.

Mesto Vysoké Tatry sa v celej veci obrátilo na ÚS SR. Ten 9. septembra minulého roku na neverejnom zasadnutí zrušil rozhodnutie NS SR z 3. mája 2007, na základe ktorého obec Štrba získala Štrbské Pleso, a celú vec mu vrátil na ďalšie konanie. Po tomto rozhodnutí začala medzi Štrbou a Vysokými Tatrami „tabuľová vojna“.

Niekoľkokrát sa vymenili dopravné značky pred vstupom do osady. Striedavo tam boli značky „Vysoké Tatry Štrbské Pleso“ a „Štrba Štrbské Pleso“. Od 16. januára sú na začiatku osady tabule s jednoduchým nápisom „Štrbské Pleso“.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu