Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Boj o Štrbské Pleso trvá, samosprávy si menia značky

(Zdroj: SITA)

KOŠICE - Samosprávy Štrby a Vysokých Tatier pokračujú vo výmenách vstupných tabúľ v známej tatranskej osade Štrbské Pleso, o ktorú sa sporia. Najnovšie mestský úrad Vysokých Tatier oznámil, že mestská polícia prichytila pracovníka štrbianskeho obecného úradu, keď sa snažil odmontovať tabuľu s nápisom Vysoké Tatry/Štrbské Pleso.

Obe strany naďalej tvrdia, že im Štrbské Pleso patrí. O spore zrejme definitívne rozhodne až Najvyšší súd. Pokus o najnovšiu výmenu tabúľ sa stal len niekoľko hodín po inštalovaní značiek patriacich mestu Vysoké Tatry. Pracovník samosprávy obce Štrba pritom polícii údajne uviedol, že ďalšie dve tabule s označením Vysoké Tatry/Štrbské Pleso odmontovali v uplynulých dňoch a sú uložené na obecnom úrade Štrba.

Mesto Vysoké Tatry vzápätí podalo trestné oznámenie za krádež dopravnej značky. "Nemôžem mať zapísané územie v našom katastri a ponechať pri osade tabule s nesprávnym označením," bránil sa dnes starosta Štrby Michal Sýkora. Vysoké Tatry podľa neho výmenami tabúľ porušujú zákon.

Dve samosprávy si tabule pri vstupe na Štrbské Pleso menia od začiatku roku, keď pracovníci mesta Vysoké Tatry zložili značky Štrby a k cestám umiestnili vlastné tabule. Polícia od začiatku roku prijala podľa policajnej hovorkyne Magdalény Fečovej už niekoľko trestných oznámení o krádežiach značiek mesta Vysoké Tatry. Až na posledný prípad však pri výmene nikoho neprichytili.

Vyostrenie sporu medzi oboma stranami odštartoval verdikt Ústavného súdu, ktorý zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu o pričlenení Štrbského Plesa podtatranskej obci Štrba. Vec na opätovné rozhodnutie vrátil Najvyššiemu súdu. Ministerstvo vnútra nedávno uviedlo, že Štrbské Pleso patrí až do rozhodnutia súdu pod správu Štrby. Kedy sa bude súd vecou zaoberať, sa podľa Petra Prétiho z Najvyššieho súdu zatiaľ nedá spresniť. Súd totiž zatiaľ nález Ústavného súdu študuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu