Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Posádky potápajúcich sa lodí vypočúva polícia

Zobraziť galériu (10)

BRATISLAVA – Posádky lodí, ktoré dnes evakuovali pri Gabčíkove, vypočúva polícia.

Potvrdil to viceprezident Policajného zboru Stanislav Jankovič, ktorý bol na mieste osobne prítomný. Posádku tvoria štyria príslušníci maďarskej národnosti, pod nemeckou vlajkou smerovali z Rakúska do Maďarska. Záchranári ich už dopravili na breh, neutrpeli žiadne zranenia.

K havárii jedného tlačného remorkéra a dvoch tlačných, bočne zviazaných plavidiel, došlo krátko po 15:00. Z doposiaľ neznámych príčin sa remorkér s člnmi pred vplávaním do ľavej plavebnej komory vodného diela naklonil a hrozilo im potopenie, informoval riaditeľ Štátnej plavebnej správy Jozef Moravčík. Momentálne z nákladnej lode vykladajú všetky záchranné zložky, vrátane potápačov, jeho náklad.

Stabilita remorkéra, ktorý prevážal okolo 600 ton ocele, bola ohrozená po tom, ako sa jeho náklad v nákladovom priestore posunul z jednej strany na druhú, povedal Moravčík. Loď sa mohla potopiť, keď sa náklad uvoľnil a loď začala naberať vodu. Všetky záchranné zložky momentálne pracujú na tom, aby tomu zabránili. Presná príčina vzniku havárie zatiaľ nie je známa, podľa predbežných informácií mohol byť náklad zle rozložený, v dôsledku čoho sa bočné plavidlá okolo remorkéra rozopli. To, či však bol zle uložený, zistí až vyšetrovanie.

Na mieste havárie, ktoré momentálne uzatvorila polícia, sú dva žeriavy, hasiči a ďalšie záchranné zložky. „Nehrozí ohrozenie života, policajti tam budú dovtedy, kým nebudú ukončené práce na odstránení havárie,“ povedal Jankovič. Okrem záchranných zložiek situáciu riešia aj zamestnanci štátnej plavebnej správy. Pomoc podľa policajného viceprezidenta poskytujú aj potápači na člnoch. Obe plavebné komory sú v súčasnosti uzatvorené, z oboch strán vodného diela je zastavená vodná doprava. Zo slovenskej strany čakalo pred vodným dielom približne pred hodinou na mieste jedna loď, z maďarskej tiež jedna. Po ukončení záchrannej akcie, ktorej koniec zatiaľ nie je známy, obe plavebné komory otvoria, potvrdil Moravčík.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu