Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Do ruských obchodov prichádza hra o novej vojne s Gruzínskom!

MOSKVA - Na pulty ruských obchodov prichádza počítačová hra, ktorá simuluje novú vojnu medzi Ruskom a Gruzínskom. Tentoraz by sa však podľa scenára hry do konfliktu zapojilo aj NATO a Ukrajina.

Začiatkom augusta vypukla medzi Ruskom a Gruzínskom päťdňová vojna, ktorá sa začala pokusom gruzínskych jednotiek násilím ovládnuť separatistické Južné Osetsko. Moskva odpovedala inváziou ruských jednotiek do Gruzínska, čo vyvolalo obavy Západu, že sa Kremeľ opäť snaží dostať pod kontrolu svoju bývalú sféru vplyvu na Kaukaze.

Vzájomné vzťahy sa dostali na najmrazivejší bod od konca studenej vojny. Prímerie však nakoniec dohodol francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, ktorého krajina tento polrok predsedá Európskej únii. V Rusku konflikt viedol k novej vlne vlastenectva. Historické maximum dosiahla popularita vodcov krajiny, prezidenta Dmitrija Medvedeva a Vladimíra Putina, ktorí Západu vyčítajú vyzbrojovanie Gruzínska a podkopávanie stability na Kaukaze.

Názov hry "Konfrontácia – donútenie k mieru" vychádza z rétoriky Kremľa, podľa ktorého bol augustový konflikt len mierovou operáciou, ktorá mala Tbilisi primäť k zloženiu zbraní. Podľa scenára hry sa gruzínsky prezident Michail Saakašvili za podpory nemenovaných západných veľmocí púšťa do nového pokusu ovládnuť dve separatistické provincie, Južné Osetsko a Abcházsko, ktorých nezávislosť medzitým Rusko uznalo.

Moskva sa nemieni len prizerať a odpovedá protiúderom, ale do konfliktu sa zapája aj Ukrajina, ktorá sa pokúša blokovať ruskú čiernomorskú flotilu na jej prenajatej základni v Sevastopole, a Poľsko ako stelesnenie NATO. Podľa autorov hry by sa však počítačová vojna nemala brať príliš vážne. "Politika je politika a hra je hra.

Nemalo by sa to pliesť dohromady," vyhlásil v denníku The Moscow Times Alexander Dmitrijevskij z firmy Russobit-M, ktorá je spoluautorom diela. Na predvianočných pultoch by sa nová hramala objaviť začiatkom budúceho mesiaca.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu