Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza Tipos: Fico a Mikloš sa obviňujú navzájom

Ivan Mikloš (napravo) a Robert Fico
Ivan Mikloš (napravo) a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rôzne vysvetlenie majú pre hlasovanie o vyslovení nedôvery ministrovi financií Jánovi Počiatkovi koalícia a opozícia. Kým premiér Robert Fico ho vníma ako preukázanie toho, že za kauzu Tipos zodpovedá poslanec SDKÚ-DS Ivan Mikloš, ten si ho vysvetľuje presne naopak.

Koalícia podporila zotrvanie Počiatka vo funkcii, takže nielen premiér, ale aj celá koalícia prebrala politickú zodpovednosť za kauzu Tipos, tvrdí Mikloš. „Navyše bolo hlasovanie jasným dôkazom, že menší koaliční partneri sa hrbia pred Robertom Ficom a akceptujú zjavné používanie dvojakého metra, keď ich ministri sú odvolávaní za oveľa menšie prehrešky,“ konštatoval Mikloš. Počiatkove dni na poste ministra sú však podľa neho po niekoľkých kauzách napriek tomu zrátané. „Myslím si, že jeho ďalšie ministrovanie sa už nebude merať na mesiace a roky ale na dni a týždne,“ povedal.

Presne opačné vysvetlenie má pre výsledok hlasovania premiér Fico. "Národná rada jasne preukázala, že plnú zodpovednosť za kauzu nesie Ivan Mikloš tým, že vec nevyriešil, keď mal možnosť," uviedol premiér po skončení rokovania vlády. Zároveň sa pritom podľa neho preukázalo, že je absurdné odvolávať ministra financií za to, že len vykonáva právoplatný a vykonateľný rozsudok Najvyššieho súdu.

Premiér protestoval aj proti postupu časti opozície pri zvolávaní a následnej snahe o zrušenie mimoriadnej schôdze parlamentu. "V pondelok bola zvolaná vláda a predseda NR SR zvolal na 18. hodinu schôdzu. Všetci sme prišli, neprišiel len predkladateľ, pán Mikloš, pretože bol na módnej prehliadke Orangeu aj s pani Radičovou. Ja si jednoducho vyprosujem, aby tu niekto zneužíval Ústavu, podával návrhy na zvolávanie mimoriadnych schôdzí, a potom, keď tam má prísť a rokovať, ide na módnu prehliadku," vytkol Fico podpredsedovi SDKÚ-DS.

Za uzavretie tejto dohody pritom dnes Fico ministra financií pochválil. "Cítili sme sa včera komfortne, pretože bolo úplne evidentné, že je to len snaha za každú cenu vyvolať útok proti ministrovi Počiatkovi. Tento útok nemá žiadne opodstatnenie. On v zmluve, ktorú podpisoval, chránil záujmy štátu a štátnej akciovej spoločnosti Tipos. Zachránil know-how tejto spoločnosti," argumentoval dnes premiér.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu