Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Časť katolíckeho duchovenstva zlyhala, tvrdí Palko

Vladimír Palko
Vladimír Palko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Časť katolíckeho duchovenstva, podľa predsedu Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Vladimíra Palka, zlyhala.

"Nechcem hádzať do jedného vreca všetkých. To by bolo nespravodlivé. Zároveň chcem ako človek, ktorý rešpektuje duchovné osoby a ich poslanie, ktoré je dané zo sféry mimo tohto sveta, hovoriť veľmi opatrne, ale zároveň pravdivo," povedal Palko v rozhovore.

Už dlhé roky je svedkom toho a "strašne" ho to znepokojuje, že tu existuje postkomunistická politika - personálna os Vladimír Mečiar, Ján Slota, Ivan Gašparovič, Robert Fico so všetkým, čo k tomu patrí. "To znamená oprašovanie pseudohodnôt komunistického obdobia, zvelebovanie predstaviteľov komunistickej politiky v minulosti. Zároveň obohacovanie sa, ako si ho pamätáme z obdobia Mečiarovej privatizácie, keď sa tieto osoby obohatili. Keď sa Mečiar vyčerpal, prešli ku Gašparovičovi a Ficovi. Zároveň pseudosociálna rétorika, populizmus," uviedol Palko, pričom dodal, že toto je politika voči ktorej bojuje po celý politický život. "Takáto politika nachádza sympatie u nemalej časti katolíckeho duchovenstva. Toto treba povedať. To je zlyhanie tej časti duchovenstva. Nechcem špekulovať o tom, koľko je takých, koľko je veľa. Ale takíto siahajú až hore do hierarchie," vyhlásil.

Podľa Palka to platí o nemalej časti duchovenstva. "Budilo to často pohoršenie úprimných, jednoduchých kresťanov," uviedol s tým, že vidí istý problém a snaží sa ho s dávkou pokory pomenovať. Zároveň pripomenul, že táto časť duchovných vydávala celé roky také signály, ktoré ľuďmi mohli byť vnímané tak, že postkomunistická politika má sympatie týchto duchovných a že má ich požehnanie. "Niektoré gestá sa nedali vykladať inak," zdôraznil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu