Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ak SMK robí nacionalistické výstrelky, treba na ňu zatlačiť, tvrdí Palko

Vladimír Palko
Vladimír Palko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ak SMK robí nacionalistické výstrelky, treba na ňu podľa predsedu Konzervatívnych demokratov Slovenska (KDS) Vladimíra Palka zatlačiť, ale ak ich nerobí, treba ich vťahovať do spolupráce. "Sú dva extrémne prístupy k SMK.

Jeden je Slotov. Druhý je tolerovať a nevšímať si žiadne výstrelky, ktoré SMK robí. Tento druhý extrémny a úplne chybný prístup mali KDH a SDKÚ-DS celé prvé dva roky tohto volebného obdobia, keď všetko tolerovali," povedal dnes Palko.

Palko upozornil, že už keď Pál Csáky vymenil Bélu Bugára na sneme na jar 2007 sa hovorilo o autonómii. "Dokonca Csáky pri získavaní delegátov hral jemne protislovenskou kartou, keď hovoril, že nie je podstatné, ktorý politik SMK sa páči Slovákom. Miklós Duray už vtedy hovoril o otázkach autonómie. SDKÚ-DS a KDH vtedy mlčali. Ja som sa ozval. Pavol Hrušovský ma obvinil, že si robím svoju kampaň," pripomenul Palko.

V lete 2007 otvoril Csáky otázku zrušenia Benešovych dekrétov. "Tam platí, že keď SMK otvorí otázku Benešovych dekrétov a krívd, ktoré sa stali niektorým Maďarom a zároveň mlčí a nechce otvárať krivdy, ktoré sa stali Slovákom len niekoľko rokov pred Benešovymi dekrétmi, koncom 30-tych rokov pri Viedenskej arbitráži. Keď Slováci boli z južného Slovenska vyháňaní Maďarmi, keď o tom SMK nechce hovoriť, tak je to urážka a to okamžite budí napätie medzi Slovákmi a Maďarmi," vyhlásil Palko. SDKÚ-DS a KDH však aj vtedy mlčali.

Politika úplného tolerovania výstrelkov SMK je podľa Palka chybná. Takáto politika trvala podľa neho do jari, keď SDKÚ-DS a KDH prešli do opačného extrému a povedali, že prerušujú styky SMK. "To je zase chybný prístup, pretože ak SMK vyrába napätie, treba na ňu zatlačiť. Ale dôležité je zvažovať dôvod, pre ktorý sa tlačí SMK do izolácie. Tým dôvodom malo byť hlasovanie SMK o tlačovom zákone a podpora Lisabonskej zmluvy, tak to je absurdné. To je nerozumné," dodal Palko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu