Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slováci nemajú záujem o voľby do EP

Eúropsky parlament
Eúropsky parlament

BRATISLAVA - Obyvatelia Slovenska majú stále veľmi nízky záujem o hlasovanie vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). Na júnových voľbách európskych poslancov sa plánuje určite zúčastniť 15 percent Slovákov, čo je po Portugalsku najmenej spomedzi krajín európskej dvadsaťsedmičky.

Vyplýva to z údajov prieskumu Eurobarometer, ktorého výsledky dnes predstavila spoločnosť TNS AISA a Informačná kancelária EP. Slováci po prvý raz volili do Európskeho parlamentu v roku 2004, keď Slovensko spolu s ďalšími krajinami strednej a východnej Európy vstúpilo do EÚ.

Účasť voličov necelých 17 percent bola vtedy na Slovensku najnižšia spomedzi štátov únie. Respondenti svoje odhodlanie ísť voliť vyjadrovali v prieskume na desaťbodovej škále - od tých, čo chceli ísť hlasovať rozhodne, po tých, čo tak neplánujú urobiť vôbec. V Portugalsku podľa najnovšieho Eurobarometra, ktorého údaje sa zbierali na jeseň v roku 2008, plánovalo určite ísť voliť osem percent ľudí.

V Poľsku bolo určite rozhodnutých hlasovať podobne ako na Slovensku 15 percent opýtaných. Na opačnom konci škály sa umiestnili Belgičania, Dáni a Holanďania, kde anketa namerala viac ako 50 percent ľudí, ktorí boli rozhodnutí hlasovať. Priemer Európskej únie predstavoval 28 percent. Účasť v európskych voľbách na Slovensku podľa niektorých analytikov môže ovplyvniť aj veľký počet volieb tento rok - Slováci si budú voliť ešte prezidenta a zástupcov v krajských samosprávach.

Medzi najľahostajnejších patrili Slováci aj v záujme o samotné voľby. Európske voľby podľa prieskumu zaujímali 34 percent Slovákov, ešte menší ohlas bol v Česku (25 percent) a Lotyšsku (19 percent). Opačná situácia panovala medzi Írmi a Holanďanmi (60 percent). V Írsku sú európske témy živé aj vďaka tomu, že krajina v referende odmietla reformnú lisabonskú zmluvu.

Holanďania zas v ľudovom hlasovaní pochovali jej predchodkyňu - ústavnú zmluvu. Paradoxne, Slováci prisudzujú Európskemu parlamentu pomerne veľký význam. Rovných 91 percent ľudí na Slovensku podľa Eurobarometra verí, že EP hrá v únii dôležitú rolu, čo je najviac v celej EÚ.

V Rakúsku by sa ľudia s takýmto názorom hľadali ťažšie, Európskemu parlamentu prisudzovalo dôležitosť len 15 percent opýtaných. Tento rok si budú Slováci vyberať o jedného európskeho poslanca menej, po vstupe Rumunska a Bulharska do únie im v novom viac ako 700-člennom parlamente bude patriť 13 kresiel. V prvých voľbách si po tri kreslá rozdelili SDKÚ-DS, ĽS-HZDS, Smer-SD a KDH, dvoch poslancov má SMK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu