Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Zmluvu o privatizácii ST nemalo ministerstvo utajovať, rozhodol súd

BRATISLAVA - Bývalé vedenie ministerstva dopravy nemalo utajovať zmluvu o privatizácii Slovenských telekomunikácií. Vyplýva to z decembrového rozsudku Krajského súdu v Bratislave, ktorého kópiu dnes ČTK získala. Podľa súdu ministerstvo za vlády Mikuláša Dzurindu konalo nezákonne, keď zmluvu s nemeckou firmou Deutsche Telekom nesprístupnilo.

Súd sa vecou zaoberal na podnet občianskeho združenia Občan a demokracia. Ministerstvo sa voči rozhodnutiu môže odvolať. "Z napadnutého rozhodnutia nie je zrejmé, aký záujem štátu by mohol byť ohrozený sprístupnením informácie - zmluvy," uviedol senát v odôvodnení rozsudku. Ministerstvu rozhodnutie o zmluve vrátil, pretože je podľa neho nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov.

"Ministerstvo nemá žiadny reálny dôvod na utajovanie zmluvy," komentoval rozsudok právnik združenia Peter Wilfling. Ministerstvo podpísalo zmluvu o predaji 51-percentného balíka akcií telekomunikačného operátora Slovenské telekomunikácie Deutsche Telekomu ešte v roku 2000. O rok neskôr ju odmietlo zverejniť. Podľa súdu však jeho tvrdenie, že sa zmluvné strany dohodli na utajení zmluvy, nemôže byť dôvodom na nesprístupnenie informácie, ak nejde o štátne tajomstvo.

Ministerstvo argumentovalo, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá sa dá utajiť. Podľa združenia však šlo o zmluvu obchodnú. Súd nakoniec uznal argument mimovládnej organizácie, že medzinárodné zmluvy môžu podpisovať len štáty. Združenie Občan a demokracia sa o zmluvu zaujímalo pre podozrenie, či sa v nej Slovensko nezaviazalo, že neprijme žiadny zákon ani vyhlášku, ktoré by vytvorili nevhodné prostredie pre Slovenské telekomunikácie.

Wilfling pritom podotkol, že rozhodnutie súdu je precedensom. Podľa neho by totiž vyhlasovanie zmlúv so zahraničnými podnikateľmi za štátne tajomstvo viedlo k rozsiahlemu utajovaniu informácií o nakladaní s majetkom štátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu