Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Opakované rozhodnutie PMÚ je opäť nezrozumiteľné, Slovak Telekom sa odvolá

(Zdroj: SITA)

Bratislava – Spoločnosť Slovak Telekom odmieta opakované vydanie rozhodnutia Protimonopolného úradu vo veci údajného zneužitia dominantného postavenia v tendri pre Ľudovú banku v auguste roku 2004.

Nové rozhodnutie je ešte menej zrozumiteľné ako predchádzajúce a PMÚ v ňom nerešpektuje ani posudok nezávislého súdneho znalca. Slovak Telekom sa preto v zákonnej lehote voči rozhodnutiu odvolá.

Novým rozhodnutím udelil PMÚ Slovak Telekomu pokutu vo výške 73 miliónov Sk (2 423 156, 08-€) za údajné zneužitie dominantného postavenia na trhu prenajatých okruhov slúžiacich na budovanie dátových virtuálnych privátnych sietí v tendri pre Ľudovú banku. Slovak Telekom odmieta rozhodnutie PMÚ, pretože ponúkol Ľudovej banke riešenie úplne technicky odlišné od riešenia, ktoré ponúkal konkurent.

Tento fakt potvrdil aj súdny znalec, ktorý urobil v súlade s rozsudkom Krajského súdu v konaní posudok, pričom PMÚ ho nerešpektuje. Z analýzy rozhodnutia zároveň vyplýva, že PMÚ považuje za stláčanie marže aj prípad, keď sa zákazníkom ponúkajú technicky neporovnateľné riešenia.

Takýto prístup Úradu ale smeruje k podpore neefektívnych konkurentov, čo je v rozpore so záujmami užívateľov a samotnej súťaže na trhu. Spomínaný prístup PMÚ nemá oporu ani v právnom poriadku SR a ani v rozhodovacej praxi Európskej komisie a Európskeho súdneho dvora.

Krajský súd už v septembri 2007 rozhodnutie v tejto veci zrušil a označil ho za nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov.

Zdroj: Slovak Telekom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu