Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Slovensko stále bez ruského plynu, Fico Putina upozornil

Robert Fico, Vladimir Putin
Robert Fico, Vladimir Putin

BRATISLAVA - Na Slovensko ani dnes neprúdi cez Ukrajinu ruský plyn. Dodávky tejto suroviny sú pozastavené už druhý deň. Informoval o tom Ľubomír Tuchscher zo Slovenského plynárenského priemyslu (SPP). Slovensko v súčasnosti čerpá iba plyn zo zásobníkov SPP.

Tuchscher potvrdil, že pre väčšie podniky s dohodnutým ročným odberom nad 60.000 metrov kubických platia naďalej obmedzenia pri spotrebe plynu. Chýbajúci plyn už v stredu poznačil výrobu v niekoľkých veľkých firmách. Bez obmedzenia odberu zatiaľ zostali domácnosti, nemocnice, školy aj teplárne.

Dodávky plynu na Slovensko boli prerušené pre spor ruského Gazpromu s Ukrajinou. Ich krátenie alebo úplný výpadok sa dotkol viacerých európskych krajín vrátane susedného Česka.

Rusko je pripravené obnoviť dodávky plynu okamžite, ako bude isté, že sa cez územie Ukrajiny dostanú k odberateľom v členských krajinách Európskej únie (EÚ). Vyplýva to z telefonického rozhovoru medzi slovenským premiérom Robertom Ficom a predsedom vlády Ruskej federácie Vladimírom Putinom.

Fico hovoril so svojim ruským partnerom včera podvečer. "Podobne ako popoludní predsedníčku vlády Ukrajiny Juliu Timošenkovú, Robert Fico aj Vladimíra Putina dôrazne upozornil, že očakáva od ruskej strany plnenie platných zmlúv, keďže Slovensko má na ich základe právny nárok na dodávky zemného plynu, platí za zemný plyn svetové ceny a svoje zmluvné záväzky dodržiava," informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Hoci Slovensko nebude zasahovať do sporu, ktorý považuje za dvojstranný medzi Ruskom a Ukrajinou, premiér odmieta, aby ľudia na Slovensku boli rukojemníkmi tohto obchodno-politického sporu. "Predseda vlády SR preto vyzval aj svojho ruského partnera, aby urobil všetko pre urýchlené obnovenie dodávok zemného plynu na Slovensko a do ďalších európskych krajín," pokračuje ÚV SR.

Putin počas rozhovoru podporil návrh, aby bol vo štvrtok stanovený mandát medzinárodných pozorovateľov, ktorí by okamžite priamo na rusko-ukrajinskej a ukrajinsko-slovenskej hranici zaujali stanovisko k zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Po rozhovore s Vladimírom Putinom dohodol premiér Fico s predsedom českej vlády Mirkom Topolánkom, ako predsedajúcim v Európskej rade, ďalší spoločný postup, dodáva ÚV SR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu