Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Fico kvôli zastaveniu plynu telefonoval s Putinom

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda vlády SR Robert Fico dnes krátko po pol siedmej telefonoval v súvislosti so zastavením dodávok zemného plynu z Ruska predsedovi vlády Ruskej federácie Vladimírovi Putinovi.

"Vladimír Putin ubezpečil Roberta Fica, že Rusko je pripravené obnoviť dodávky plynu okamžite, keď bude isté, že sa cez územie Ukrajiny dostanú k odberateľom v členských krajinách Európskej únie," informoval Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

Putin v rozhovore s premiérom povedal, že podporuje návrh, aby bol vo štvrtok stanovený mandát medzinárodných pozorovateľov, ktorí by okamžite priamo na hraniciach Ruska a Ukrajiny zaujali stanovisko k zodpovednosti za vzniknutú situáciu. Po telefonickom rozhovore Fico dohodol s predsedom českej vlády Mirkom Topolánkom ako predsedajúcim v Európskej rade ďalší spoločný postup. Úrad vlády však žiadne kroky nekonkretizoval.

Premiér už dnes popoludní a podvečer absolvoval sériu politických rozhovorov, od ktorých očakáva urýchlenie obnovenia dodávok plynu. Po zaslaní verbálnych nót osobne rokoval s veľvyslancami Ruskej federácie a Ukrajiny v Slovenskej republike.

Okrem toho o situácii telefonicky hovoril aj s predsedom českej vlády Mirkom Topolánkom, ako premiérom predsedajúcej krajiny EÚ, a priamo aj s predsedníčkou vlády Ukrajiny Juliou Tymošenkovou. Fico očakáva obnovenie dodávok plynu do Európy po štvrtkovom rokovaní riaditeľov ruského Gazpromu a ukrajinského Naftogazu.

V najbližších hodinách absolvuje Fico ďalšie rozhovory s vysokými predstaviteľmi viacerých zainteresovaných krajín. Okrem iného sa na jeho pozvanie uskutoční vo štvrtok v Bratislave mimoriadne pracovné rokovanie predsedov vlád členských krajín Visegrádskej štvorky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu