Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Zavedenie eura zatiaľ neviedlo k rastu cien, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Zavedenie eura na Slovensku od Nového roka zatiaľ neviedlo k rastu cien. Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico.

Napriek prijatiu eura, ktoré v ďalších štátoch podporilo rast cien, by Slovensko podľa predsedu vlády mohlo mať v tomto roku infláciu nižšiu než sú súčasné odhady. Tempo rastu spotrebiteľských cien by mohol klesnúť pod tri percentá, zatiaľ čo ministerstvo financií predpokladá jej výšku na 3,9 percenta.

"Zavedenie eura nebolo bezprostredne spojené so zvyšovaním cien, ktoré by malo generálnu povahu. Vo všeobecnosti môžeme konštatovať, že euro nebolo v prvých dňoch zneužité na neopodstatnené zvyšovanie cien," uviedol Fico. Pripustil však, že sa objavujú prípady zdražovania, tie však bude riešiť cenová rada alebo Slovenská obchodná inšpekcia (SOI).

SOI podľa svojej riaditeľky Nadeždy Machútovej od začiatku roka urobila asi 600 kontrol. Za prvé dva dni evidovali 16 percent nedostatkov, v súčasnosti ich podiel klesol na desať percent. Väčšinou išlo podľa inšpekcie o menšie chyby, štyrikrát podľa Machútovej odmietli prijať zákonné platidlo. V obchodoch či reštauráciách je pritom možné až do 16. januára platiť korunami či novou menou.

Prechod na euro by sa nemal negatívne odraziť ani na inflácii. "Slovensko bude asi prvá krajina, kde nedôjde po zavedení eura k zvyšovaniu cien a zvyšovaniu inflácie, čo bolo typickým sprievodným javom pri zavádzaní eura v iných krajinách," uviedol Fico.

K poklesu tempa inflácie príde aj podľa ekonómov. Prispeje k tomu priaznivejší vývoj cien potravín a pokles cien ropy z vlaňajších rekordných úrovní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu