Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Bývalý siskár Hrbáček ide na slobodu

BRATISLAVA - Bývalý príslušník tajnej služby a policajný funkcionár Michal Hrbáček, ktorý je obvinený z pokusu o ublíženie na zdraví, sa po necelých štyroch mesiacoch dostane z väzby. Krajský súd v Bratislave dnes potvrdil decembrové rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I, ktorý prijal jeho kauciu v hodnote 600.000 Sk (19.916 eur). Spolu s Hrbáčkom prepustia aj jeho spoluobvineného šoféra, ktorý zložil polovičnú sumu.

"Krajský súd v Bratislave preskúmal dôvodnosť kolúznej väzby a prijatie peňažnej záruky s príslušnými obmedzeniami, stotožnil sa s rozhodnutím okresného súdu a prepustil obvinených z väzby na slobodu," informoval dnes médiá hovorca súd Pavol Adamčiak.

Hrbáček bol vo väzbe od polovice septembra pre obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie. Na slobodu ho prvostupňový súd chcel prepustiť už v polovici decembra. Podľa súdu totiž skutok mal byť spáchaný ešte v roku 2006. Okrem toho súd podotkol, že od Hrbáčkovho zadržania polícia stihla vykonať dôležité úkony vo vyšetrovaní prípadu.

Súd dnes zamietol sťažnosť prokuratúry. Tá s prepustením nesúhlasila, lebo slovenské zákony pri tomto dôvode väzby neumožňujú prijať kauciu. Súd však vychádzal z európskeho Dohovoru o ľudských právach.

Obom obvineným však už v decembri súd zakázal, aby sa stýkali až do konca prípadu. Zakázal im aj priblížiť sa bližšie ako na päť metrov k dvom svedkom, bratislavskému advokátovi Tomášovi Kozovskému, ktorému údajne chceli ublížiť na zdraví, a expolicajtovi Jurajovi Roszíkovi.

Práve Roszík, ktorý si odpykáva trest za účasť na vražde podnikateľa Jána Kubašiaka, totiž začal svedčiť proti viacerým svojim bývalým kolegom. Prokuratúre poskytol informácie o lúpežných prepadnutiach, vydieraniach a únosoch, ktoré údajne páchali komandá expolicajtov, vraj vypovedal aj o Hrbáčkovi. Ten však v decembri tvrdil, že Roszíka nepozná. Naopak, Roszík po tom, čo začal vypovedať, vyhlásil, že ho zastrašovali.

Hrbáček bol tiež v 90. rokoch podozrivý z toho, že sa ako člen Slovenskej informačnej služby, ktorej vtedy šéfoval Ivan Lexa, podieľal na únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny. Potrestaniu vinníkov únosu však zabránili amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998. Súd tiež v inom prípade rieši objednávku Hrbáčkovej vraždy, ktorú si podľa prokuratúry vyžiadal podnikateľ Tobiáš Loyka pre obchodné spory.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu