Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Bývalý príslušník SIS zostane naďalej vo väzbe

(Zdroj: Bleskovky.sk)

BRATISLAVA - Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Michal Hrbáček, ktorého polícia obvinila z pokusu o ublíženie na zdraví, zostane naďalej vo väzbe. Rozhodol o tom dnes Krajský súd v Bratislave. Potvrdil to hovorca súdu Pavol Adamčiak.

Podnikateľ Hrbáček je podľa skorších informácií tlače obvinený v prípadoch lúpežných prepadnutí, vydieraní a únosov, do ktorých je údajne zapletených viacero bývalých policajtov. Polícia zadržala Hrbáčka v polovici septembra. Súd dnes zamietol jeho sťažnosť, ako i ďalšieho spoluobvineného voči rozhodnutiu okresného súdu o vzatí do väzby.

"Sťažnosť ani jedného z obvinených nebola dôvodná. Rozhodnutie je právoplatné," poznamenal Adamčiak. "Využijem všetky právne prostriedky, aby som poukázal na to, že väzba mojich klientov je nedôvodná a sú v nej nezákonne," reagoval na rozhodnutie Hrbáčkov advokát Peter Filip. Informácie o násilných trestných činoch niekdajších príslušníkov bezpečnostných zložiek poskytol kriminalistom bývalý policajt Juraj Roszík, ktorý si odpykáva trest za vraždu podnikateľa Jána Kubašiaka.

Generálny prokurátor Dobroslav Trnka minulý mesiac vyhlásil, že podozriví z neukončených prípadov organizovaného zločinu bývalých policajtov maria rozbehnuté vyšetrovania a Roszíka zastrašujú. Súd dnes väzbu pre Hrbáčka odôvodnil práve obavami, že by mohol pôsobiť na svedkov alebo inak mariť vyšetrovanie. Podľa Filipa však polícia a prokuratúra iné dôkazy, ako je Roszíkova výpoveď, nemajú. "Trestnej činnosti sa môj klient nedopustil, túto poprel. Jediným dôkazom je výsluch svedka, stíhaného v inej veci, žiadne iné relevantné dôkazy som nevidel," tvrdil.

Hrbáček bol v 90. rokoch podozrivý z toho, že sa podieľal na únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny. Potrestaniu vinníkov únosu však zabránili amnestie vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu