Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Súd rozhodol, že expríslušníka SIS Hrbáčka prepustí z väzby

BRATISLAVA - Súd dnes rozhodol, že prepustí z väzby bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Michala Hrbáčka, ktorého polícia obvinila z pokusu o ublíženie na zdraví. Okresný súd v Bratislave I prijal peňažnú záruku v hodnote 600.000 Sk (19.916 eur), ktorú Hrbáček zložil, aby sa po troch mesiacoch dostal naspäť na slobodu. Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože proti nemu prokuratúra podala sťažnosť.

Súd rozhodol aj o prepustení Hrbáčkovho šoféra, ktorý zložil kauciu v hodnote 300.000 Sk (9958 eur).

"Súd sa priklonil k názorom obhajoby. Na jednej strane sa tvrdí, že sa jednalo o vysoko organizovanú trestnú činnosť, na druhej strane skutok mal byť spáchaný v roku 2004," uviedol predseda senátu. Obom obvineným však zakázal, aby sa stýkali. Zakázal im aj približovať sa ku dvom svedkom. Pre odvolanie prokuratúry však bude súd o väzbe rozhodovať ešte raz o niekoľko dní.

Podnikateľa Hrbáčka do väzby vzali v polovici septembra práve pre obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov a mariť vyšetrovanie. Podľa skorších informácií tlače je totiž obvinený v prípadoch lúpežných prepadnutí, vydieraní a únosov, do ktorých je údajne zapletených viacero bývalých policajtov.

Dnes Hrbáček pred súdom tvrdil, že nepozná kľúčového svedka, bývalého policajta Juraja Roszíka, ktorý sa sťažoval prokuratúre na zastrašovanie. "Ja ani neviem, kto Roszík bol," tvrdil Hrbáček, ktorý sa vraj o Roszíkovi dozvedel neskôr. Roszík si odpykáva trest za účasť na vražde podnikateľa Jána Kubašiaka. "Čo to je za policajta, keď vo voľnom čase lúpil a unášal?" pýtal sa pred súdom Hrbáček.

Hrbáček bol v 90. rokoch podozrivý z toho, že sa podieľal na únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny. Potrestaniu vinníkov únosu však zabránili amnestie expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu