Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Banky oddnes poskytujú klientom služby v plnom rozsahu

BRATISLAVA - Slovenské banky ukončili prechod na euro a od dnešného dňa poskytujú svojim zákazníkom plnohodnotné služby. Konverzia bankových systémov sa zaobišla bez väčších problémov. Novinárom to dnes povedali zástupcovia Slovenskej bankovej asociácie (SBA) a Národnej banky Slovenska (NBS). Prechod na euro úspešne zvládla podľa svojho hovorcu aj Slovenská pošta.

Finančné domy obmedzili svoje služby v posledný deň vlaňajška pre zavedenie novej meny v krajine. Klienti počas prvých januárových dní nemohli využívať napríklad plnohodnotne elektronické bankovníctvo, banky však fungovali ako zmenárne a vo svojich pobočkách menili koruny na eurá.

"Medzibankový platobný styk funguje v súlade s harmonogramom bez akýchkoľvek problémov," informovala hovorkyňa NBS Jana Kováčová. "Dnes doobeda prebehli normálne platobné transakcie medzi bankami, tak ako v štandardný deň, takže môžeme naozaj len potvrdiť, že konverzia bola veľmi úspešná," povedal novinárom výkonný riaditeľ SBA Ladislav Unčovský.

Banky od 1. do 5. januára zmenili 11,08 miliónov klientských účtov, dodal. Viaceré banky mali svoje systémy funkčné už pred dnešným dňom, niektoré ešte minulý piatok, ďalšie počas víkendu. Možnosť skontrolovať si svoje účty elektronickou formou využili v ranných hodinách tisícky klientov bánk.

"V dnešnom dni bol najväčší nápor na internetbanking o desiatej, kedy sa v jednu sekundu pozeralo na svoje stránky 1600 klientov," poznamenala Elena Kohútiková z VÚB banky. Klienti mohli zadávať platobné príkazy aj počas odstávky bankových systémov v predchádzajúcich dňoch, platby však začnú prebiehať až oddnes.

Ako prvé spustili banky po dočasnej odstávke kartové systémy. Platobné terminály a bankomaty mohli ľudia využiť už v prvých minútach Nového roka, väčšina z nich bola funkčná dve hodiny po polnoci. Všetky služby poskytuje už aj Slovenská pošta, ktorá od 2. januára vypláca svojim klientom dôchodky v eurách.

"Počas konverzie sa pracovníci pošty stretli s niekoľkými menšími problémami, ktoré sa však podarilo operatívne vyriešiť," informoval dnes hovorca pošty Juraj Danielis. Viaceré banky otvoria vybrané pobočky aj počas utorkového štátneho sviatku. Bankovky a mince budú banky bez obmedzenia počtu vymieňať do 19. januára.

Vymeniť si slovenské mince za eurá bude možné v komerčných bankách do 30. júna a bankovky do konca roka. Národná banka Slovenska však bude vymieňať bankovky bez časového obmedzenia a slovenské mince do konca roka 2013.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu