Utorok11. jún 2024, meniny má Jesika, zajtra Zlatko

Banky sú pripravené od pondelka poskytovať obvyklé služby

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Banky sú pripravené od pondelka opäť poskytovať plnohodnotné služby, ktoré boli obmedzené v prvých dňoch po zavedení eura.

V diskusnej relácii STV to vyhlásila prezidentka Slovenskej bankovej asociácie Regina Ovesny-Straka. Podľa guvernéra NBS Ivana Šramka peňažné ústavy už ohlásili, že úspešne ukončili nastavovanie svojich systémov na novú menu.

"Očakávam, že zajtra (v pondelok, pozn. ČTK) o ôsmej otvoríme pobočky a bežíme v normálnom režime," povedala Ovesny-Straka. "Všetky veľké, ale aj menšie banky oznámili to, že konverzia je ukončená," poznamenal v STV Šramko, podľa ktorého prestavovanie systémov prebiehalo hladko a zatiaľ nezaznamenal vážnejšie informácie o problémoch.

V bankách si ľudia mohli od Nového roka zamieňať koruny za eurá, finančné ústavy preto netradične otvorili časť svojich pobočiek aj počas víkendu. Ďalšie služby, napríklad výbery z účtov, však dočasne neposkytovali. Podľa zástupkyne bankovej asociácie bolo dnes otvorených približne 300 prevádzok. V prvých dňoch nového roka banky navštívilo zhruba 250.000 ľudí, dodala prezidentka SBA.

Podľa Šramka a vládneho splnomocnenca pre zavedenie eura Igora Baráta niektoré banky cez víkend už sprevádzkovali aj elektronické služby.

Pri zavádzaní novej meny zatiaľ nehlásili vážnejšie problémy ani obchodníci, hoci v niektorých obchodoch museli zákazníci pri pokladniach čakať o niečo dlhšie. Vo väčšine prípadov neodhalila zásadné porušenia zákonov ani Slovenská obchodná inšpekcia.

Slováci platili počas prvých dvoch dní platnosti novej meny v predajniach ešte väčšinou slovenskými korunami, môžu tak robiť prvých 16 januárových dní. Európska komisia na svojej internetovej stránke upozornila, že v tomto ohľade zavádzanie eura na Slovensku napreduje pomalšie ako vlani na Cypre a Malte či v roku 2007 v Slovinsku, kde obyvatelia využívali eurá pri platení od začiatku vo väčšom rozsahu. Vyplývalo to z porovnaní prieskumov Eurobarometer, ktoré sa uskutočňovali na druhý deň platnosti eura vo všetkých spomínaných krajinách.

Šramko dnes upozornil, že prvé dni platnosti novej meny môžu podvodníci využiť na falšovanie eur vo väčšom rozsahu ako inokedy, keďže ľudia sa ešte s novými bankovkami stále oboznamujú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu