Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Pripravenosť obchodníkov na euro preverí až piatok

BRATISLAVA - Slováci si platbu eurami, ktoré dnes nahradili koruny, zatiaľ v obchodoch nemohli vyskúšať, predajne totiž mali pre štátny sviatok zatvorené.

Pripravenosť obchodníkov na novú menu tak preverí až piatok, keďže reťazce budú počas prvých januárových dní fungovať aj ako zmenárne. Od ľudí budú počas prvých šestnástich dní roka prijímať koruny i eurá, vydávať by im však mali novú menu.

Predajne aj dnes na príchod eura pripravujú stovky ľudí. "V práci je celá vzorka zamestnancov, od ľudí z prevádzky až po manažmenty," povedala ČTK hovorkyňa najväčšieho obchodného reťazca Tesco Oľga Hrnčiarová.

Z približne 7300 zamestnancov spoločnosti pripravuje otvorenie prevádzok po zavedení eura niekoľko stoviek z nich. Podľa Hrnčiarovej menia cenovky, pokladne a váhy, kontrolujú a preverujú informačné systémy. Obchody musia byť na Nový rok okrem niektorých výnimiek zatvorené, predaj je možný napríklad na čerpacích staniciach.

Zákaz maloobchodného predaja na Nový rok presadila vláda novelou Zákonníka práce. Napriek tomu však dnes predajne údajne zákon neporušujú. "My nijako neporušujeme zákon, ministerstvo práce k tomu dalo súhlas, takže v tomto smere je všetko v poriadku," tvrdila Hrnčiarová.

Niektorí obchodníci najmä menších prevádzok už vyhlásili, že svoje predajne budú mať zatvorené dlhšie, možno celú polovicu januára. Dôvodom je väčšinou nedostatočné predzásobenie eurovou hotovosťou alebo nepripravené informačné systémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu