Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Za lyžovačku sa platí už eurami

(Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Prvý deň roku 2009 využili desiatky domácich i zahraničných lyžiarov na novoročnú lyžovačku na Štrbskom Plese vo Vysokých Tatrách.

O 9:00 sa lyžovalo len pár lyžiarov, ktorí si mohli vychutnávať slnkom zasnežené zjazdovky, bez radov pred vlekmi. Rady sa netvorili ani pred pokladňami s lyžiarskymi lístkami. V pokladniach 1. tatranskej už od rána prijímali slovenské koruny i eurá. Väčšina návštevníkov už mala pri sebe eurovú hotovosť, niektorí však využili aj možnosť zaplatiť za lístky platobnou kartou. V pokladni bez problémov prevzali korunovú hotovosť a výdavok už bol v eurách. Spoločnosť 1. tatranská sa podľa technického riaditeľa Jána Gavaliera pripravila na prechod na euro aj tým, že sa predzásobila približne 140 kilogramami eurových mincí. O zavedení eura na Slovensku boli informovaní aj viacerí oslovení poľskí a českí turisti. Tí tiež vedeli, že korunou i eurom sa dá na Slovensku platiť až do 16. januára.

Eurové bankovky vydával aj najvyššie položený bankomat na Slovensku, ktorým dnes bol mobilný bankomat Tatrabanky priamo pred hotelom FIS v športovom areáli. Za približne hodinu využil možnosť výberu eurovej hotovosti z bankomatu len jeden klient. Bankomat bez problémov vydal eurové bankovky. Na euro sú na Štrbskom Plese pripravení aj fiakristi. Sane s koňmi tak dnes budú okrem turistov voziť aj eurové mince.

Od 10:00 bola dnes otvorená aj pobočka Dexia banky v Starom Smokovci. Ide o najvyššie položenú pobočku banky na Slovensku. Banka ponúkala obmedzené bankové služby. Návštevníci pobočky využili túto možnosť na výmenu korunovej hotovosti za eurá. Prvými klientmi boli najmä podnikatelia. Podľa jednej z pracovníčok banky, korunové mince si prišiel vymeniť aj jeden pán, ktorý ich mal vo vedre s tým, že doma má takýchto vedier ešte niekoľko. Menšie rozdiely sú v prepočte cien benzínov v Poprade. Kým na jednej čerpacej stanici cenu za jeden liter benzínu, ktorý ešte včera stál 30 Sk prepočítali na rovné jedno euro, na inej bola cena 0,999.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu