Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Paška opozícií: Sú to chudáci, Dzurinda nič neznamená

Pavol Paška
Pavol Paška

BRATISLAVA - Opozícia by si mala zvyknúť, že v parlamente neprechádzajú jej návrhy zákonov. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) považuje za štandardné, ak sú úspešné len koaličné návrhy.

"Podsúva sa, že slovenský parlament je nedemokratický, lebo chudáci z opozície nevedia presadiť svoj názor, ale oni musia vyhrať voľby. Aj ja som musel vyhrať voľby... Prečo my by sme mali rešpektovať nejaké návrhy pravice, ktorá sociálny systém devastovala?" povedal v rozhovore Paška. Opozičným poslancom odporúča, aby rovnako ako on počas štyroch rokov v opozičnej lavici pracovali na svojom programe, ktorým môžu presvedčiť voličov.

"Slovenský systém sa hneď po roku 1989 veľmi striktne vyhranil ako väčšinový, ľudovo povedané - víťaz berie všetko," uviedol Paška. Podľa neho súčasná koalícia sa správa takisto ako vláda Mikuláša Dzuridnu. Tvrdí, že v opozícii ho nikto nebral vážne, ale svojimi návrhmi zákonov si dokázal získať voličov. Podľa neho Smer-SD získal väčšinu, a preto má právo presadzovať svoje vízie bez akceptovania opozičných návrhov.

Paška sa neobáva, že ak Slovensko bude pokračovať v takejto politike, pri každej zmene vlády ho čakajú veľké zmeny. "Slovensko neskáče z jednej strany na druhú," dodal. Parlament sa ani tento rok nevyhol vyostrovaniu vzťahov medzi koalíciou a opozíciou. Paška priznal, že bolo "príliš veľa emócií a prejavov, ktoré išli nad rámec podstaty". Podľa neho národná rada však zabezpečila stabilitu krajiny a vládnutia. Odmietol, že svojou kritikou opozície sa tiež vzďaľoval od konštruktívnej spolupráce.

"Ja som dostal taký istý mandát poslanca od ľudí, svojich voličov ako každý iný a tak trošku ako keby som bol v kúte a ochudobnený o možnosť vystúpiť so svojimi názormi a prezentovať sa ako poslanec. Snažím sa zaujať postoj len tam, kde mám pocit, že je to nevyhnutné," povedal Paška. Či Slovensku viac škodí predseda SNS Ján Slota alebo šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, nechcel hodnotiť.

Dodal však, že "Dzurinda neznamená nič. Som prekvapený, že dvojnásobný premiér tu sedí a vykrikuje častokrát veľmi arogantné a používa veľmi expresívne slová". Podľa Pašku parlament nie je "expresom" na zákony. Myslí si, že poslanci počas roka neschvaľovali veľa návrhov zákonov v skrátenom legislatívnom konaní, čiže bez toho, aby išli do pripomienkového konania.

Bolo to trinásťkrát, podotkol. Podľa neho vždy išlo o zásahy do zákonov, ktoré mali zabrániť škodám. "Nie je to štandard, čím toho bude menej, tým budem radšej," uviedol šéf parlamentu s tým, že takýto postup veľmi zužuje priestor na diskusiu. Parlament naposledy prijímal v skrátenom konaní novelu Občianskeho súdneho poriadku, ktorá súvisela s kauzou Tipos. Poslanci ju definitívne odsúhlasili deň po tom, ako návrh dostali od vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu