Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Za pirátov a petardy zaplatíme tento rok viac

BANSKÁ BYSTRICA - Silvestrovské ohňostroje, ktorými chcú ľudia potešiť seba a svojich blízkych, budú v tomto roku o drahšie. Dôvodom je obmedzená ponuka od veľkoobchodníkov, ktorá sa prejavila zvýšením cien.

Z piatich dodávateľov zábavnej pyrotechniky doviezol na Slovensko tovar v tomto roku iba jeden, informovali ČTK viacerí predajcovia. "Väčšina tohto tovaru sa dováža až Číny, kde kvôli olympiáde obmedzili výrobu a na čas boli aj uzavreté prístavy," povedal Martin Štric, majiteľ siete viac ako 70 obchodov, kde sa rakety a petardy predávajú.

Záujem o silvestrovské ohňostroje podľa neho neupadá, no v tomto roku sú miestami problémy s nedostatkom tovaru. Podľa Štrica tovar zdražel oproti minulému roku miestami až polovicu. Jeden z bratislavských predajcov tohto sortimentu Igor Neumann zvýšil oproti minulému roku ceny o 15 percent. Zdražovanie zábavnej pyrotechniky potvrdil napríklad aj ďalší predajca Ľuboš Vavro z Piešťan.

Podľa obchodníkov sa záujem o pyrotechniku v posledných rokoch ustálil. Zákazníci uprednostňujú najmä kompaktné súpravy svetelných a zvukových efektov. Na domáci ohňostroj si však musí záujemca pripraviť aj niekoľko tisíc korún.

Sada s 16 efektmi stojí bežne od 300 do 500 korún (9,96 až 16,6 eura), kvalitnejšia samostatná raketa okolo 100 korún (3,32 eura). Ušetriť sa dá nákupom cez internet, kde bývajú ceny aj o tretinu nižšie.

Niektorí obchodníci však nestíhali objednávky vybavovať, a časť sortimentu preto z internetovej ponuky stiahli. Za predčasné oslavy príchodu nového roka výbuchmi petárd a strieľaním rakiet však môžu nedočkavci zaplatiť vo väčšine slovenských miest aj tisíckorunovú pokutu. Samosprávy používanie zábavnej pyrotechniky mimo Silvestra obmedzili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu