Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Zvládnite Silvester bez úrazu!

K oslavám Nového roku patrí i zábavná pyrotechnika, ale treba si dávať pozor aj na zdravie.
K oslavám Nového roku patrí i zábavná pyrotechnika, ale treba si dávať pozor aj na zdravie.

Blíži sa rozlúčka so starým rokom a k nej neodmysliteľne patrí aj zábavná pyrotechnika. Pri neopatrnom zaobchádzaní so silvestrovskými výbušninami však často dochádza k vážnym zraneniam s následkami na celý život. Nový Čas vám poradí, ako treba s pyrotechnikou narábať a na čo si pri jej nákupe treba dávať pozor.

Každý rok 1. januára, čiže na Nový rok, sa lekári na pohotovosti dočkajú nových pacientov, ktorých zranila zábavná pyrotechnika. Nemalé percento z nich tvoria ľudia, ktorí si chceli vyrobiť vlastnú silvestrovskú výbušninu. Tento spôsob oslavy Nového roka však patrí k najnebezpečnejším. Pre laika totiž aj zdanlivo jednoduchá manipulácia s výbušninami a chemikáliami predstavuje riziko úrazu. Nekupujte pyrotechniku na ulici od ľudí, ktorí sa nevedia preukázať povolením na takýto predaj. Rozhodne neplaťte za pyrotechniku, ktorá má poškodený, aj keď upravený obal - teda navlhnutý a dodatočne vysušený, alebo dokonca roztrhnutý a znova zalepený. Poškodený obal totiž nechráni obsah - chemické látky, ktoré môžu mať zmenené vlastnosti.

Prvá pomoc

Aj pri opatrnom zaobchádzaní s pyrotechnikou môže dôjsť k úrazu. Popáleniny kože okamžite dajte pod prúd vody na približne 15 minút, potom ju prikryte obväzom. Ak vám rana krváca, vhodnejšie je použiť tlakovú gázu. V prípade, že vás pyrotechnika zasiahne do oka, ihneď ho vypláchnite bórovou vodou a vyhľadajte lekársku pohotovosť. To platí aj pri vážnejších popáleninách a zraneniach spôsobených výbušninami.

Označenie pyrotechniky

  • stupeň (trieda) nebezpečenstva
  • dátum výroby
  • čas spotreby
  • návod na použitie
  • návod na zničenie výrobkov, ktoré zlyhali

    Rozdelenie pyrotechnických výrobkov

    I. trieda
    Úlomky a časti pyrotechniky neodletia viac ako 0,5 metra od miesta rozpadu, nehoria ani netlejú. Sú určené pre deti, mladistvých a neskúsených používateľov. Do tejto kategórie sa zaraďujú prskavky, kapsle do pištolí, tyčinky s farebnými plameňmi, ohnivé kolesá a fontány, lietajúce motýle ci vystreľovacie konfety.

    II. trieda
    Sem patrí pyrotechnika s traskavým účinkom, z ktorej časti lietajú až do vzdialenosti 8 metrov, avšak zvyšky po rozpade nehoria a ani netlejú. Určené sú pre dospelých. Do tejto triedy zaraďujeme rakety, rímske sviece, rakety s farebnými svetlicami alebo výbušnými zložkami, farebné dymy a bengálske ohne.

    III. trieda
    Táto bezpečnostná trieda obsahuje pyrotechnické výrobky, ktoré sú určené výhradne do rúk odborníkom a vyškoleným odpaľovačom ohňostrojov! Ide totiž o pyrotechnické predmety z viacerých samostatných dielov. Sú to najmä bomby, delové výstrely, veľké rakety, vystreľovacie puzdrá ci obľúbené japonské slnká.
  • 10 bezpečnostných opatrení

    1. Kupujte len výrobky v pôvodnom a nepoškodenom balení.
    2. Požiadajte predavača o vysvetlenie správnej manipulácie.
    3. Dôsledne dodržiavajte návod na použitie.
    4. Ak pyrotechnika zlyhá, sledujte návod na bezpečné ničenie.
    5. Pyrotechniku skladujte v suchu a pri teplote do 40°C.
    6. Pyrotechniku neskladujte blízko horľavých a zápalných látok.
    7. Pri odpaľovaní dbajte na bezpečnú vzdialenosť od miesta výbuchu.
    8. Ak ste blízko, chráňte si najmä zrak.
    9. Zabráňte pohybu malých detí v blízkosti miesta odpaľovania.
    10. Neodpaľujte pyrotechniku v uzatvorených priestoroch
    Nahlásiť chybu

    Odporúčame

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Stream naživo

    Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

    Celý program

    Ďalšie zo Zoznamu