Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Na reštitúciách majetku chceli traja muži získať milióny

BRATISLAVA - Z trestného činu podvodu obvinila polícia 34-ročného Mareka S., 68-ročného Zoltána E. z Levíc 65-ročného Jozefa B. zo Zlatých Moraviec. Novinárov o tom informoval riaditeľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru Tibor Gašpar.

Obvinení si od novembra 2004 do decembra 2005 zabezpečili splnomocnenia od osôb, ktoré potrebovali vybaviť svoje reštitučné nároky. "Nájdené osoby... však uviedli do omylu, keď nepovedali, že budú vybavovať reštitúcie po dvoch grófoch Ľudovítovi Karolyim a Karolovi Forgáčovi," uviedol Gašpar. Za tento čin môžu stráviť vo väzení päť až 12 rokov.

Obvinený Marek S. na základe podvodne získaného dokladu o určení otcovstva si po grófovi Karolyimu uplatnil reštitučný nárok na Obvodnom pozemkovom úrade v Nových Zámkoch v hodnote minimálne sto miliónov korún (33,19 tis. €) v katastrálnych územiach Šurany a Palárikovo. Ďalší nárok si uplatnil na Obvodnom pozemkovom úrade v Nitre, kde ako splnomocnený zástupca ďalších reštituentov a po získaní dokladu o určení otcovstva po grófovi Forgáčovi chcel získať pozemky vo Velčiciach, Kostoľanoch pod Tríbečom, Jelenci a Kolíňanoch za približne 60 mil. Sk (1,99 mil. €).

Obvinení si podľa Gašpara dali vystaviť splnomocnenie tak, že po získaní pozemkov s nimi mohli ďalej obchodovať. Občania, ktorí chceli vybaviť reštitúcie, by dostali iba veľmi zanedbateľnú čiastku, povedal novinárom. Prípad podľa neho ešte nie je ukončený. Nadväzuje na inú kauzu, v ktorej bola v minulosti obvinená okresná sudkyňa zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, keď osvedčila určenie otcovstva vo vzťahu k dvom grófom podvodným a nezákonným spôsobom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu