Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Kríza, hlboká kríza, ešte hlbšia kríza, konštatoval Fico

Premiér Robert Fico na summite EÚ v Bruseli
Premiér Robert Fico na summite EÚ v Bruseli

BRUSEL – Kríza, hlboká kríza, ešte hlbšia kríza, zhrnul výsledky štvrtkového rokovania Európskej rady v Bruseli premiér Robert Fico.

Slovensko, podobne ako ostatné krajiny Európskej únie (EÚ) a celého sveta, musí podľa jeho slov veľmi tvrdo bojovať proti dopadom finančnej krízy, ktorá nemá obdobu a ktorá už dnes je podstatne horšia, ako bola v 30. rokoch minulého storočia.

“Medzi lídrami EÚ prevládajú mimoriadne pesimistické odhady, pokiaľ ide o rok 2009,” zdôraznil premiér. Podstatná časť rokovaní bola preto venovaná opatreniam, ktoré musí EÚ i jednotlivé členské štáty prijať, aby sa dôsledky finančnej a hospodárskej krízy prejavili v čo najmenšej miere.

Fico však považuje za určité zadosťučinenie, že plán SR na minimalizáciu dopadu krízy a postoje Európskej rady sú “mimoriadne súladné”. Európska rada vyzýva zosilniť tlak na bankový sektor, aby poskytoval pôžičky, financoval projekty a podporoval tak zdravé hospodárstvo v celej EÚ.

Slovenská vláda predstaví v pondelok v tejto súvislosti svoj postoj ku komerčným bankám. “Nie je možné, aby chladnička bola plná jedla a my zomrieme od hladu,” povedal Fico. Preto bude vláda podľa jeho slov “veľmi tvrdo tlačiť na komerčné banky, aby sa začali správať primerane objemu peňazí, ktoré majú momentálne k dispozícii”. Ako dodal, aj vláda je pripravená pomôcť, napríklad spoluprácou záručnej banky s komerčnými bankami pri poskytovaní garancií pri komerčných úveroch.

Druhým okruhom, v ktorom je súlad medzi postojmi SR a EÚ, je tlak na míňanie peňazí v oblasti verejných projektov, ako sú cestné a internetové siete. Pokiaľ nebudeme schopní v roku 2009 dostať do chodu významné projekty, nebudeme schopní eliminovať dopady krízy na hospodársky rast, uviedol Fico s tým, že bude podporovať výstavbu diaľnic, “aj keď to bude drahšie”.

Európska rada ďalej dospela k názoru, že je potrebné bojovať s dôsledkami finančnej a hospodárskej krízy, nie však na úkor ochrany životného prostredia. Závery rozhovorov budú známe až v piatok, premiér Fico však už po prvom dni rokovaní oznámil, že pôjde o “veľmi dobré správy pre slovenský podnikateľský sektor”. Kompromis, ktorý bol dosiahnutý, je “široko prijateľný” a Fico preto očakáva pozitívne reakcie. “Väčšina priemyselných odvetví na Slovensku bude mať nárok na distribúciu emisných kvót zadarmo,” uviedol slovenský premiér.

Otázka prijatia Lisabonskej zmluvy v Írsku bude podľa Fica pravdepodobne vyriešená “šalamúnsky”. Írsku by malo byť umožnené, aby si podľa osobitných právnych nástrojov upravilo otázky, v ktorých má výhrady vo vzťahu k Lisabonskej zmluve, napríklad v otázke neutrality. Za to sa krajina zaviaže, že do konca roku 2009 zorganizuje o prijatí zmluvy nové referendum.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu