Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

MVO vyzvalo vládu aby podporila klimatický balíček EÚ

BRATISLAVA - Mimovládne organizácie (MVO) urgujú vlády strednej a východnej Európy k podpore Klimatického a energetického balíka EÚ. Ako agentúru SITA informoval Pavol Široký zo Slovenskej klimatickej koalície, k prijatiu balíka vyzýva 42 MVO zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Bulharska, Estónska, Lotyšska, Litvy, Rumunska, Slovinska.

V otvorenom liste ich požadujú, aby balíky prijali bez odkladu princípu 100 % aukcií pre energetický sektor všetkých krajín EÚ. "Je dôležité, aby boli všetky energetické firmy nútené platiť za emisie, ktoré vyprodukujú. Doterajší alokačný systém neviedol k žiadnemu zníženiu emisií CO2, akurát k neserióznemu obchodovaniu s povolenkami," uviedol Široký.

Podľa aktivistov je potrebné, aby tieto krajiny neurobili rovnakú chybu ako západná Európa a čím skôr sa orientovali na rozvoj obnoviteľných zdrojov energie na úkor fosílnych a jadrových zdrojov. Široký si myslí, že peniaze na takéto projekty by sa dali získať práve cez poplatky z CO2 aukcií.

Podľa neho Slovensko nemá žiadny objektívny dôvod blokovať zámer EÚ dosiahnuť v roku 2020 úsporu 20 % CO2 emisií, produkovať 20 % všetkej energie z obnoviteľných zdrojov a znižovať spotrebu energií. I napriek významnému rozvoju energetiky bol priemerný ročný rast spotreby elektriny za posledných desať rokov iba 0,4 %.

Za posledné dva roky sa u nás znížili emisie skleníkových plynov, to znamená, že firmy ani nevyužili všetky CO2 povolenky, ktoré na toto obdobie dostali. Prakticky vo všetkých krajinách strednej a východnej Európy je vysoký potenciál úspor energie, domnieva sa Široký. Energetická náročnosť na Slovensku je asi 1,9-krát väčšia ako priemer európskej pätnástky.

Celkový potenciál úspor energie je na Slovensku okolo 25 % spotreby primárnych zdrojov. V elektroenergetike by to napríklad znamenalo, že môžeme využitím tohto potenciálu odstaviť dva jadrové bloky v Jaslovských Bohuniciach bez potreby ich náhrady.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu