Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Maďarská menšina považuje dodržiavanie práv za zlé

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Maďarská národnostná menšina žijúca na Slovensku vníma dodržiavanie ľudských práv v krajine kritickejšie ako v minulosti.

Vyplynulo to z prieskumu agentúry Focus, ktorý si pri príležitosti 60. výročia Všeobecnej deklarácie ľudských práv dala urobiť organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International Slovensko. Dve tretiny opýtaných považujú dodržiavanie ľudských práv na Slovensku za dobré, štvrtina má opačný názor. "Znepokojenie Maďarov žijúcich na Slovensku ohľadom dodržiavania ľudských práv rastie," povedal dnes na stretnutí s novinármi riaditeľ agentúry Focus Ivan Dianiška.

Situáciu prirovnal k polovici 90. rokov minulého storočia, kedy podľa neho časť politikov podobne ako v súčasnosti prispievala svojimi vyjadreniami k zvyšovaniu napätia v slovensko-maďarských vzťahoch. Šéf Amnesty International Slovensko Branislav Tichý pripustil, že sociálne a kultúrne práva maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku môžu byť porušované.

Na Slovensku žije zhruba polmiliónová maďarská menšina. Z prieskumu ďalej vyplynulo, že situáciu v oblasti dodržiavania ľudských práv vnímajú ako dobrú ľudia vo veku od 25 do 35 rokov s vyšším vzdelaním. Naopak, dodržiavanie práv za veľmi zlé označili najmä predstavitelia maďarskej menšiny.

Menej ako desatina opýtaných to nevedela zhodnotiť. Tri štvrtiny respondentov sú presvedčení, že Slovensko by sa malo zasadzovať za dodržiavanie ľudských práv vo svete. Dianiška však upozornil, že Slováci sú opatrnejší, ak by takýto postoj krajinu niečo stál.

"Ak by sa ochrana ľudských práv týkala napríklad Číny či Ruska, odpovede by boli rezervovanejšie," doplnil. Názor, že Slovensko by sa nemalo zasadzovať za dodržiavanie ľudských práv vo svete, zastávalo 14 percent opýtaných. Vyjadriť sa nevedela desatina respondentov.

Do prieskumu sa zapojilo 1031 opýtaných. K najčastejším problémom v oblasti dodržiavania ľudských práv na Slovensku patrí podľa výročnej správy Amnesty International Slovensko za minulý rok pretrvávajúce znevýhodňovanie Rómov pri vzdelávaní, hľadaní bývania či starostlivosti o zdravie.

Organizácia negatívne hodnotila aj nízky počet udelených azylov a ministerstvu spravodlivosti nepriamo vytkla, že podporuje mučenie väzňov. Úroveň dodržiavania ľudských práv sleduje na Slovensku aj ombudsman, ktorý v minulosti upozorňoval najmä na zdĺhavé konanie súdov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu