Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda proti korupcii nerobí takmer nič, tvrdí TIS

Emília Sičáková-Beblavá
Emília Sičáková-Beblavá (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Od nástupu súčasnej vlády sa v boji proti korupcii nedeje takmer nič. Výsledkom je, že pokles korupcie sa spomalil, respektíve úplne zastavil. Pre Topky.sk to konštatovala prezidentka Transparency International Slovensko (TIS) Emília Sičáková-Beblavá pri príležitosti Medzinárodného antikorupčného dňa. Podľa nej vláda zatiaľ neprezentovala svoju víziu potierania korupcie, snaží sa však ignorovať dôležitých aktérov v tejto v oblasti - mimovládne organizácie a médiá.

Podľa nej sa nedá hodnotiť pozitívne boj s korupciou zo strany vládnej koalície, „kde cieľom ministra spravodlivosti je zrušiť Špeciálny súd, kde minister hospodárstva rieši, ako správne zaúčtovať úplatky, kde sa miliardové zákazky ohlasujú na nástenke ministerstva a ktorej najvyšší líder označí politický klientelizmus za niečo úplne normálne“.

Šéfka TIS vysvetlila, že v oblasti potierania korupcie môžu pôsobiť viacerí aktéri: „Tým hlavným je vláda. Tá však nemá žiaden protikorupčný program, ktorého plnenie by mohlo byť verejne kontrolovateľné, a viaceré praktické kroky súčasnej vládnej koalície poukazujú na akceptovanie papalašizmu a straníckeho klientelizmu. Verejné obstarávanie sa nevyhýba podozreniam z korupcie, pričom používané postupy pri zadávaní verejných zákaziek naznačujú pomerne veľký priestor pre korupčné praktiky v danej oblasti. Okrem toho, že vláda zatiaľ neprezentovala svoju víziu potierania korupcie na Slovensku, snaží sa aj o marginalizáciu ďalších dôležitých aktérov v danej oblasti, marginalizáciu mimovládnych organizácii a médií.“

Korupcia patrí podľa prezidentky TIS medzi najzávažnejšie spoločenské problémy na Slovensku, tak ako na to poukazujú viaceré prieskumy verejnej mienky. Konštatovala, že na v porovnaní s rokom 2007 nedošlo tento rok k zhoršeniu vnímanej korupcie. Avšak v porovnaní s rokmi 2002-2006 dochádza podľa nej k spomaleniu dynamiky znižovania korupcie. Na výraznejší pokles korupcie sú totiž potrebné seriózne preventívne systémové zmeny, vysvetlila.

Šéfka TIS tiež povedala, že počas druhej vlády Mikukáša Dzurindu nastal podľa viacerých od seba nezávislých meraní pokles korupcie. „Nebol ani tak dôsledkom zlepšujúcej sa etiky politikov, ale reforiem obmedzujúcich priestor na korupciu. Podľa medzinárodných meraní Transparency International, na ktoré nemá slovenská pobočka žiadny vplyv, dokonca Slovensko zaznamenalo najrýchlejší pokles korupcie na svete spolu s Lotyšskom. Uskutočnili sa viaceré reformy, ktoré v niektorých oblastiach korupciu obmedzili. Avšak aj pri Dzurindových vládach sme kritizovali koncentráciu korupcie v oblastiach, kde sa reformy nepodarili (zdravotníctvo) alebo kde zavádzanie trhu korupciu nemôže riešiť (vo vysokej politike či pri verejnom obstarávaní). Slovensko sa síce počas Dzurindových vlád zlepšilo, stále však patrilo a patrí medzi skorumpovanejšie európske krajiny,“ dodala prezidentka TIS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu