Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bulharsko prišlo kvôli korupcii o 220 miliónov eur!

BRUSEL - Bulharsko príde o 220 miliónov eur (6,6 miliardy korún) z fondov Európskej únie. Vyhlásila to dnes Európska komisia, podľa ktorej ide o bezprecedentný krok v histórii. Dôvodom je skutočnosť, že táto balkánska krajina nepokročila v boji proti korupcii, za čo ju Brusel opakovane kritizoval.

"Uznávame, že boli podniknuté kroky týkajúce sa správy a kontroly systémov. Avšak väčšina týchto opatrení sú len sľubom budúcich akcií, ktoré ešte nepriniesli konkrétne výsledky,“ uviedla hovorkyňa komisie Krisztina Nagyová. Brusel podľa nej dúfa, že Sofia svoj boj proti úplatkom a korupcii teraz zintenzívni. Nakoniec jej hrozí, že by mohla prísť o ďalšie stámilióny eur. Bulharsko sa v januári 2007 stalo spoločne s Rumunskom zatiaľ posledným štátom 27-členného bloku. Keď obe krajiny vstupovali, mal pre ne Brusel rad podmienok týkajúcich sa justičných reforiem a boju proti korupcii a organizovanému zločinu. Únia každoročne hodnotí, či Bulharsko a Rumunsko urobili v týchto oblastiach dostatočný pokrok.

V júli komisia oznámila, že Bulharsku pozastavila kvôli nedostatočnému boju s korupciou a zlej správe prostriedkov z fondov EÚ stámilióny eur.

Vtedy ale uviedla, že to ešte neznamená, že o tieto prostriedky tento balkánsky štát definitívne príde.

Týkalo sa to peňazí z predvstupových fondov PHARE a SAPARD a z fondov určených na výstavbu ciest. Spomínaných 220 miliónov eur tvorilo len časť pripadajúcu na fond PHARE, Bulharsku tak stále hrozí strata ďalších stoviek miliónov eur. Podľa agentúry AFP by malo ísť o 580 miliónov eur (17,4 miliardy korún).

Pozastavenie sa ale naopak netýkalo štrukturálnych fondov určených na roky 2007 až 2013. Z nich môže Bulharsko stále získať až 11 miliárd eur (330 miliárd korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu